عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



به وبلاگ من خوش آمدید

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان waste water و آدرس paloodsanat.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

آمار مطالب

:: کل مطالب : 221
:: کل نظرات : 0

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 0

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز : 2
:: باردید دیروز : 0
:: بازدید هفته : 2
:: بازدید ماه : 124
:: بازدید سال : 891
:: بازدید کلی : 4327

RSS

Powered By
loxblog.Com

پکیج تزریق انواع مواد شیمیایی
شنبه 30 مرداد 1400 ساعت 15:48 | بازدید : 34 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

پکیج تزریق انواع مواد شیمیایی

در صنعت به منظور کنترل pH، کنترل بارآلودگی میکروبی، کنترل کف (Foaming)، ممانعت از رسوب گرفتگی و کنترل سایر پارامترهای فرآیندی نیاز به دستگاههای افزایش مواد و کنترل کننده پارامترهای مورد اشاره می باشد.

در صنعت آب و فاضلاب کلرزنی، ازن زنی، افزایش شیرآهک، سولفات آهن، کلرید آهن ، تضمین جریان،محافظت از تجهیزات فرایند مانند خطوط لوله و بهینه سازی فرایندها در تاسیسات و. . . نیاز به کنترل دارد. در صنایع غذایی افزایش ضد کف ها، افزایش ضد رسوب ها، افزایش اسید و بازها جهت کنترل pH، افزایش سایر افزودنیهای مجاز و . . . احتیاج به سیستم های کنترل کننده دارد. در صنایع شیمیایی بسیاری از پارامترهای فرآیندی باید بصورت اتومات مورد کنترل قرار گیرد. پکیج های تزریق مواد شیمیایی دارای تجهیزات لازم جهت تهیه، نگهداری و افزایش خودکار مواد کنترل کننده پارامترهای فرآیندی می باشد. نحوه کار این سیستم به این صورت است که مواد شیمیایی به صورت محلول با نسبت تعریف شده از مخزن نگهدارنده توسط یک دستگاه پمپ تزریق از نوع دیافراگمی و نازل مربوطه به نقاط مورد نظر تزریق می شود.

موارد کاربرد:

1-پکیج تزریق کلر و تنظیم میزان کلر آزاد در مخازن آب آشامیدنی و پساب تصفیه خانه فاضلاب به منظور حذف میکروارگانیزمها، باکتری ها و جلبک ها وعدم تشکیل رسوب بیولوژیکی بر روی ممبران ها
2-پکیج تزریق مواد ضد رسوب و کنترل غلظت آنتی اسکالانت ها در آب مصرفی دیگ های بخار، برج های خنک کننده، مبدل های حرارتی، کندانسورها و تغلیظ کننده ها
3-پکیج تزریق مواد شیمیایی در خطوط تولید کارخانه های مواد شیمیایی و غذایی
4-پکیج تزریق مواد منعقد کننده وکمک منعقد کننده از قبیل سولفات آلومینیوم ،کلروفریک،سولفات فرو ،سولفات فریک،پلی آلومینیوم(PAC) و... به منظور افزایش راندمان ته نشینی و فیلتراسیون در فرایند های سختی گیری و حذف کدورت در تصفیه آب و افزایش راندمان آبگیری لجن در تصفیه فاضلاب
5-پکیج تزریق اسیدها(H2SO4 ,...)و بازها(NAOH (…,به سیالات فرآیندی در فرایند های مختلف از قبیل اسمز معکوس،احیا سیستم های رزینی، سیکل شست و شوی ممبران ها در سیستم های RO،NF،UF،جهت کنترل PH
6- پکیج تزریق متابی سولفید سدیم (SMBS)به عنوان ماده خنثی کننده جهت کاهش پتانسیل شیمیایی و حذف کلر آزاد و جلوگیری از اکسیداسیون ممبران ها
7- پکیج تزریق آب ژاول(هیپوکلریت سدیمNAOCL)

اجزای تشکیل دهنده سیستم های تزریق مواد شیمیایی

1- استراکچر از جنس استنلس استیل304 جهت نصب تجهیزات
2- مخزن جهت نگهداری و محل اختلاط محلول
3- MIXER که شامل شافت و پروانه از جنس استیل304، الکترو موتورجهت تبدیل انرژی اکتریکی به مکانیکی و گیربکس جهت تبدیل سرعت و گشتاور الکترو موتور به مقدار مورد نظر میباشد.
4- دوزینگ پمپ جهت تزریق مقدار دقیقی از ماده شیمیایی
5- تابلو برق جهت کنترل پمپ تزریق و همزن الکتریکی و ...

 



:: برچسب‌ها: پکیج تزریق مواد شیمیایی,پکیج تزریق اسید,پکیج تزریق سود,پکیج تزریق مواد ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه پساب صنایع داروسازی
پنج شنبه 28 مرداد 1400 ساعت 16:1 | بازدید : 84 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

تصفیه پساب صنایع دارویی

 

فاضلاب صنایع دارویی یکی از انواع فاضلاب های صنعتی خاص می باشد که با توجه به نوع و گستره داروهای تولید در هر کارخانه ماهیت فاضلاب تولیدی نیز متفاوت و متغییر است. همچنین ترکیبات و آلاینده هایی در پساب صنایع دارویی دیده می شود که به طور معمول در سایرپساب های صنعتی وجود ندارد نظیر ترکیبات آنتی بیوتیک و یا ترکیبات آلی خاص که در فرایند تولید به کار می روند. از این رو طراحی و اجرای یک سیستم تصفیه فاضلاب کارامد و بهینه مستلزم شناخت کامل ماده دارویی تولیدی و مشخصات دقیق فاضلاب تولیدی از نظر کمی و کیفی می باشد. با توجه به ماهیت خاص فاضلاب صنایع داروسازی معمولا از روش های تصفیه تلفیقی شیمیایی - بیولوژیکی و همچنین از روش های تصفیه پیشرفته برای این دسته از فاضلاب ها استفاده می شود.

منابع تولید فاضلاب

1. پساب تولیدی از فرآیندهای ساخت ( آنتی بیوتیک ، ویتامین و ...)
2. پساب مواد شیمیایی
3. پساب کندانسورها
4. شستشوی آزمایشگاه و وسایل
5. ....

 

 

روشهای تصفیه

 

1. تصفیه فیزیکی (Reverse Osmosis ، Dialysis ، Electrodialysis، Evaporation ،Granular ActivatedCarbon Adsorption ، Filtration ، Sedimentation ،Flocculation )
2. تصفیه شیمیایی( Ion-Exchanger ، Neutralization ، Oxidation & Reduction )
3. تصفیه حرارتی (Incinerator ، Pyrolysis )
4. تصفیه بیولوژیکی( Activated Sludge ، Aerated Lagoons ، Anearobic Digestion )



:: برچسب‌ها: تصفیه پساب صنایع داروسازی,تصفیه فاضلاب داروسازی,تصفیه پساب داروسازی, ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه پساب صنایع فولاد و گالوانیزه
چهار شنبه 27 مرداد 1400 ساعت 19:54 | بازدید : 58 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

تصفیه پساب صنایع فولاد و گالوانیزه

پسابهاي صنعتي از جمله منابع مهم آلاينده محيط زيست به شمار مي روند در ضمن با توجه به روند روز افزون صنعتي شدن كشور به تدريج حجم آلودگيها و فاضلاب هاي صنعتي افزايش يافته .بنابراين ضروری است که وضعيت اين آبها بصورت پيوسته مورد بررسي قرار گيرد و استفاده از آنها با آگاهي كامل و بصورت بهينه جهت جلوگيري از مخاطرات زيست محيطي و ورود تركيبات سمي به زنجيره غذائي صورت پذيرد. زیرا با ورود این مواد به زنجیره غذایی در بافت های زنده تراکم پیدا کرده و دفع نمی شوند. این تراکم یافتن، تا رسیدن به غلظت های سمی و ایجاد بیماری و حتی مرگ و میر موجودات زنده ادامه می یابد.
با توجه به مطالب مذکور تدوین کنندگان استاندارد های زیست محیطی توجه ویژه ای به حدود غلظت فلزات سنگین که توسط صنایع وارد محیط زیست می شوند، نموده اند و هر ساله استاندارد های سختگیرانه تری در این مورد وضع می شود. لذا توجه به تصفیه ی زائدات این صنایع و علی الخصوص تصفیه فاضلاب آنها دارای الزامات قانونی بوده و در نهایت نیز موجب سلامتی محیط زیست و پایستگی رشد اقتصادی خواهد شد.
مواد خام مورد استفاده در این کارخانه مفتول های قطورتر تولید صنایع ذوب فولاد است که به صورت بندل های چند تنی وارد کارخانه شده و در انبار های سرپوشیده و یا فضای آزاد نگهداری می شوند تا به تدریج وارد فرآیندهای تولید شوند. مفتول های خام مورد استفاده معمولاً دارای لایه های زنگ آهن و آلودگی بر روی سطح بوده لذا سطح آنها قبل از ورود به فرآیند تولید، باید زنگ زدایی شده ولایه های سست سطحی برداشته شوند.
همچنین برای بالابردن مقاومت مفتول ها در هنگام فرآیند کشش و ایجاد لایه ای فسفاته روی سطح آنها بعد از زنگ زدایی از سطح، فرآیندی تکمیلی روی مفتول ها صورت می پذیرد تا آماده ورود به خط تولید شوند. برای مواد خام ساخته شده از فولاد کم کربن نیز قبل از ورود به خط تولید فرآیند آنیل کردن صورت می پذیرد.

 

فرآیند تولید

 

به منظور تولید مفتول های منطبق بر نیاز بازار، بایستی سطح فلز را آماده کرد. اولين قدم در آماده سازي سطح فلز به دست آوردن يك سطح تميز است . عمل فسفاته كاري بايد روي سطحي تميز و عاري از هر گونه آلودگي و زنگ و غيره انجام پذيرد تا به واسطه واكنش شيميايي بين يونهاي فسفات و سطح فلز عمل فسفاته انجام پذيرد، بنابراين تميزكاري قبل از فسفات كاري لازم و ضروري است.که در این مورد از اسید سولفوریک 13% به روش غوطه وری برای زدودن زنگ آهن و محصولات خوردگی استفاده شده است. پس از این مرحله بسته های مفتول از وان اسید خارج شده با فشار آب شسته می شوند و در وان محلول فسفاته روی غرقاب می شوند. پوشش فسفاته به منظور آماده سازي سطوح آهني، استيل، استيل گالوانيزه يا آلومينيوم مي باشد كه توسط يك محلول رقيق اسيد فسفريك و مواد شيميايي ديگر صورت مي گيرد. سطح فلز با محلول اسيد واكنش شيميايي داده و يك سطح محافظت كننده از كريستالهاي فسفات بر روي لايه ايجاد مي كند.
استفاده از پوشش فسفات مزایای دیگری نیز دارد. این پوشش با ایجاد سطح صاف و روان، باعث شده جایگزین لایه های ضخیم روغن شده و با بوجود آوردن خاصیت ضد رطوبت فلز، از خوردگی آن جلوگیری به عمل می آورد. در مرحله انتهایی مفتول وارد وان حاوی مواد صابونی و قلیایی می شود تا کریستالهای ریز شکل بگیرند و فرآیند کشش بهتر انجام شود. در مورد مواد خام ساخته شده از فولاد کم کربن مرحله آنیل نمودن در کوره آنیل واقع در محوطه کارخانه صورت می پذیرد.
در نهایت پس از طی مراحل آماده سازی مواد خام بسته به قطر نهایی مورد نیاز توسط دستگاه های مخصوص مورد کشش قرار می گیرند. در طی کشش مفتول ها در دستگاه مفتول از محلولی قلیایی حاوی پودر کشش عبور داده می شود تا هم فرآیند خنک کاری و هم فرآیند آغشته شدن سطح مفتول به مواد صابونی و پودر کشش جهت بهبود خواص کششی مفتول صورت پذیرد.
در مورد مفتول هایی که نیاز به روکش مسی دارند. پس از فرآیند کشش و ایجاد قطر مناسب برای مفتول، توسط دستگاهی مفتول به ترتیب از سه وان اسید، کات کبود و آب عبور داد میشود تا در وان اول فرآیند آماده سازی سطح مفتول، در وان دوم فرآیند نشاندن لایه مس روی سطح و در وان سوم فرآیند شستشوی مواد اضافی از سطح صورت پذیرد و در نهایت مفتول حاصل دارای روکشی میکرونی از مس گردد.
بخش لایه نشانی مس بر روی مفتول (به ترتیب از دور به نزدیک: وان اسید، کات کبود و آب) محلول سولفاته روی

 

مصرف آب، تولید و دفع فاضلاب

 

همانطور که از شرح فرآیند تولید مشخص است، غالب آب مصرفی و بالطبع فاضلاب تولیدی به مرحله آماده سازی مفتول ها برای کشش (اسید شویی و غرقاب نمودن در وان های فسفاته روی و مواد صابونی) اختصاص دارد. البته مقداری فاضلاب نیز در مرحله اجرای روکش مسی تولید می شود. آب مورد استفاده در دستگاه های کشش جهت خنک سازی توسط شبکه ای جمع آوری شده و پس از گذراندن از توری به منظور جمع آوری براده های آهن به کولینگ تاور های واقع در اطراف سالن های تولید انتقال داده شده و در چرخه ای دوباره به دستگاه ها باز می گردد؛ و فاضلاب خاصی در این مرحله تولید نمی شود.
سرویس های بهداشتی ساختمان اداری، سرویس ها و محل استحمام ساختمان خدمات و رستوران محل هایی دیگری جهت تولید فاضلاب خانگی(بهداشتی) هستند. همچنین تعدادی شیر آب در محوطه وجود دارد که گاه به گاه توسط نیرو های کار مورد استفاده قرار می گیرد.
تمامی فاضلاب های تولیدی اعم از صنعتی و غیرصنعتی در این مجموعه به چاه جذبی واقع در آن انتقال داده شده و دفع می گردد که بنا به اظهارات بهره برداران تاکنون مسئله ای در مورد تخلیه و یا رفع گرفتگی و پرشدن چاه به وجود نیامده است.

 

مشخصات کیفی

 

به طور کلی فاضلاب کارخانه در بخش صنعتی از ترکیب فاضلاب های اسیدی، قلیایی که حاوی مقادیر بالایی فلزات سنگین از جمله آهن و روی و همچنین ترکیب فسفات می باشد، تشکیل شده است. این فاضلاب حاوی جامدات معلق و محلول قابل توجه بوده که پس از انجام آزمایشات توسط آزمایشگاه مشخصات ذیل درمورد فاضلاب خروجی بدست می آید .

استانداردهای موجود :

مطابق استاندارد خروجی فاضلاب ایران که به استناد ماده 5 آیین نامه جلوگیری از آلودگی آب ها تهیه شده مقادیر مجاز تخلیه آلاینده های آهن، روی، مس و فسفات در آبهای سطحی و چاه های جذبی به ترتیب 3، 2، 1و 6(برحسب فسفر) میلی گرم در لیتر می باشد. همچنین بر اساس این استاندارد فاضلاب های حاوی آهن و روی با غلظت های مذکور قابلیت استفاده برای مقاصد کشاورزی و آبیاری را دارند.
در مورد pH برای تخلیه در آبهای سطحی، چاه های جذبی و مصارف کشاورزی به ترتیب حدود 6.5 تا 8.5، 5 تا 9 و 6 تا 8.5 تعیین شده است. در مورد دما تنها برای تخلیه آبهای سطحی در شعاع 200 متری محل تخلیه نباید اختلاف دمایی برابر 3 درجه ایجاد گردد و محدودیتی برای تخلیه به چاه جذبی و مصرف کشاورزی وجود ندارد. رنگ و کدورت خروجی نیز نباید از 75 و 50 واحد تجاوز کند البته در مورد تخلیه به چاه جذبی محدودیت کدورتی وجود ندارد.
مجموع مواد جامد معلق برای تخلیه به آبهای سطحی و مصرف کشاورزی به ترتیب نباید از 40 و 100 میلی گرم در لیتر تجاوز

 

تئوری راهکارهای تصفیه و دفع

 

بخش اعظم آلاینده های فاضلاب مورد مطالعه را فلزات سنگین تشکیل می دهند . به طور معمول در دنیا روش های حذف فلزات سنگین به روش های ابتدایی(متعارف)، روش های پیشرفته و روش های نوین تقسیم بندی می شوند. برخی از روش های ابتدایی حذف فلز سنگین عبارتند از: ترسیب شیمیایی و سیمانی کردن. در روش های پیشرفته نیز از الکترودیالیز، جذب یونی، فرآیندهای غشایی، جذب با کربن فعال و جذب توسط موجودات زنده جهت حذف فلزات سنگین استفاده می شود. روش های ابتدایی معمولاً هزینه بالایی نداشته ولی راندمان متغییر و در برخی موارد پایینی دارند اما روش های پیشرفته قابلیت حذف فلزات سنگین تا مقادیر باقی مانده بسیار پایین را دارند و از طرفی امکان بازیابی فلزات سنگین در این روشها می باشد.
در اکثر روش های ابتدایی حذف فلزات و مخصوصاً در ترسیب شیمیایی تنظیم pH و نوع ماده شیمیایی رسوب دهنده از اهمیت بالایی برخوردار است.
فسفات نیز از دیگر موادی است که در پساب این کارخانه غلظت زیادی دارد. به منظور حذف فسفات نیز می توان از روشهای متنوعی استفاده کرد ولی همانطور که اشاره شد به دنبال روشی هستیم که بتوان با کمترین هزینه و امکانات به بالاترین راندمان برای حذف این مواد دست یافت.
فسفر در دریاچه ها و مخازن به شکل معدنی (3-(PO4 جذب جلبک می گردد و وارد ساختار ترکیبات آلی می شود . وقتی جلبک ها می میرند در طول عمل تجزیه شدن آنها ، فسفر به صورت معدنی آزاد می گردد. آزاد شدن فسفر از سلولهای جلبک مرده به سرعت صورت می گیرد، با این حال به مرور فسفر از طریق تجزیه مواد آلی ، رسوب شیمیایی به وسیله آهن ، آلومینیوم ، کلسیم و مجاورت با ذرات رس ته نشین می شود. غلظت بیش از حد فسفر سبب پدیده اتریفکاسیون می شود و این پدیده در دریاچه سبب کاهش میزان اکسیژن محلول می شود و در نهایت مرگ آبزیان و موجودات زنده در آب می گردد .
یکی از روشهای متداول حذف فسفر، افزودن مواد شیمیایی از قبیل آهک و نمکهای آهن و آلومینیوم است . علاوه بر روشهای شیمیایی برای حذف فسفر، می توان از روشهای بیولوژیکی نیز استفاده کرد. این روشها عمدتا تکنیکهای تغییر شکل یافته ای از فرایند لجن فعال که قادرند در صورت هوادهي شديد تا 80 در صد فسفر را حذف کنند این روشها شامل در انواع مختلف و با توجه به امکانات موجود و روش های مناسب برای حذف باقی آلاینده های موجود به کار می روند.
روش معمول ترسیب شیمیایی توسط یونهای هیدروکسید یا سولفید و کربنات مدت هاست برای جدا کردن فلزات سنگین از فاضلاب به کار می رود. این مواد بسته به pH محیط با فلزات سنگین رسوب پایدار تشکیل داده و می توان با رسوب فلز و جمع آوری لجن آن فاضلاب را تصفیه نمود( و در نهایت فلزات از طریق لجن تشکیل شده از پساب دفع می شوند.) نمودارهایی برای مشخص نمودن رابطه pH با غلظت فلزات رسوب نیافته مختلف برای مواد ترسیب دهنده گوناگون وجود دارد(نمودارهایی به منظور مشخص نمودن رابطه بین pH با غلظت نمک فلزات محلول رسم شده است.)
همانطورکه در نمودار 1 مشاهده می شود (فلدر & وسلی, 2000) برای رساندن غلظت فلز روی به میزان مجاز استاندارد برای تخلیه با استفاده از ماده ترسیب دهنده هیدروکسید به pH 9 تا 11 نیاز می باشد. همچنین در این نمودار مشاهده می گردد غلظت فلز مس پس از ترسیب با هیدروکسید در محدوده pH 7.5 تا 11 به زیر حد استاندارد می رسد لذا می توان آنرا نیز به همراه روی توسط هیدروکسید تا غلظت مجاز استاندارد تخلیه تصفیه نمود. همچنین می توان دید که، با استفاده از سولفید در این حدود pH می توان به غلظت های پایین تری نیز دست یافت.
در مورد آهن نیز در pH حدود 7 اکسید شدن آهن محلول از فرو به فریک در حضور اکسیژن باعث می شود که هیدروکسید فریک تشکیل شده نامحلول شده و سریعاً رسوب کند البته افزایش pH و همینطور وجود یون سیانید و تشکیل کمپلکس با آهن موجب حل شدن دوباره رسوبات می شود. مورد قابل توجه در این فرآیند حضور اکسیژن کافی جهت اکسید نمودن آهن فرو به فریک می باشد.
رابطه pH و غلظت های حاصل فلزات سنگین پس از ترسیب با هیدروکسید یا سولفید:
با این اوصاف در استفاده از روش های ترسیب شیمیایی نیاز به تنظیم pH می باشد و در نهایت نیز پس از انجام ترسیب برای بازگرداندن pH فاضلاب به حد استاندارد یک مرحله تنظیم pH نیاز است. روش های مبتنی بر جذب مانند استفاده از کربن فعال و یا جذب توسط میکرو ارگانیزم ها دارای مشکلاتی مانند، عدم امکان بازیابی کربن فعال در حذف فلزات سنگین و نیاز به مقادیر زیاد کربن فعال و همچنین بهره برداری تخصصی و نیاز به تجهیزات گسترده جهت جذب فلزات سنگین توسط میکروارگانیزم ها، می باشد.
روش های دیگر از جمله استفاده از اسمز معکوس و الکترودیالیز روش هایی با کارایی مطلوب و امکان بازیابی مواد تصفیه شده هستند، اما هر دو روش مصرف انرژی قابل توجهی داشته و در آنها از تجهیزات مکانیکی متعددی استفاده شده که نیاز به نگهداری دوره ای دارند. البته روش های مذکور برای فاضلاب هایی با کمیت نه چندان بالا و در کنار روش های معمول و بعنوان مکمل نهایی آنها هم از نظر اقتصادی و هم از نظر کیفی و فنی دارای توجیه هستند. روش تعویض یونی نیز مانند دو روش قبل دارای مزایایی از جمله کارایی بالا و قابلیت بازیابی مواد تصفیه شده، است. همچنین نسبت به روش های قبل دارای مزیتی مانند مصرف کم انرژی می باشد. اما روش مذکور نیاز به استفاده از رزین ها جهت تعویض یون و در نتیجه شارژ و بازیابی دوره ای آنها دارد. این روش نیز مانند روش قبل در مورد فاضلاب های حجیم با غلظت های بالا توجیه نداشته و در صورتی که در مرحله اول با روش های کم هزینه تر غلظت آلاینده را به حد پایینی رسانده باشیم، می تواند مکمل خوبی بوده و غلظت آلاینده را با هزینه معقول به حد استاندارد و حتی مقادیری بسیار پایین برساند. از این روش حتی در تولید آبهای عاری از مواد معدنی استفاده می شوند که نشان دهنده کارایی و قابلیت بالای آن است.
در مورد حذف فسفات استفاده در از روش ترسیب با کمک مواد شیمیایی روش معمول و متداولی بوده است. در این فرآیند متداولترین نمکهای فلزی مورد استفاده سولفات آلومینیم (آلوم) و کلرید فریك می باشند. سولفات فروس و کلرید فروس که از محصولات جانبی عملیات فولاد کاری تحت عنوان آب ترش تولید می شوند نیز مورد استفاده قرار می گیرند. آلومینات سدیم عمدتا برای فاضلاب هایی که قلیاییت کمی دارند استفاده می شوند. در ادامه می توان به کلرو هیدرات آلومینیم و پلی آلومینیم کلراید و برخی از انواع پلیمر های آنیونی اشاره کرد. امروزه در اغلب تصفیه خانه ها، آهک در حذف فسفر جای خود را به کلرید فریک و آلوم داده است. علت اصلی آن است که با اضافه کردن آهک، حجم لجن تولیدی در مقایسه با نمکهای فلزی بالاست. مکانیزم واکنش بدین صورت است که یون فلزی با ارتوفسفات تا تشکیل رسوب نامحلول فسفات فلزی واکنش می دهد. به منظور تعیین مقدار بهینه مواد شیمیایی ، می توان از آزمون جار تست استفاده کرد. در ضمن pH بهینه در حذف فسفر با آلوم بین 5/5 تا5/6 می باشد. در حین استفاده از آلوم pH کاهش می یابد که این شدت کاهش به قلیاییت فاضلاب و مقدار تزریقی آلوم بستگی دارد. می توان این کاهش pH را با افزودن مواد شیمیایی قلیایی جبران کرد.
هر دو فرم یونهای فرو (Fe2+ ) و فریک(Fe3+ ) به فرمهای کلرید فریک ، کلرید فرو ، سولفات فریک و سولفات فرو مورد استفاده قرار می گیرند . کلرید فرو و سولفات فرو از محصولات عملیات فلز کاری می باشند . هر چند که این دو دارای مقادیر بالایی از اسید هیدرو کلرید ریک و سولفوریک می باشند و می توانند منجر به کاهش pH شوند .
در مورد روش های حذف بیولوژیکی فسفر در ادامه به اختصار به برخی از روش های به کار رفته اشاره می گردد:

فرایند فوستریپ (Phostrip )

تنها فرایند بیولوژیکی حذف فسفراست که در مسیر جریان لجن برگشتی یک ناحیه بی هوازی منظور شده است که حدود 20 تا 30 درصد از جریان لجن برگشتی وارد تانک بی هوازی شده و در نهایت فسفر در این تانک آزاد می شود و سپس همراه جریان سرباره راهی تانک ترسیب شیمیایی شده و در آنجا با افزودن آهک به طریق شیمیایی رسوب داده می شود
در این سیستم چون تنها بخشی از جریان فاضلاب در معرض تصفیه شیمیایی قرار می گیرد ، مقدار آهک مصرفی نسبت به سیستمهای آهک زنی مصرف آهک کمتر بوده و لجن تولیدی کمتر است.

فرایند اصلاح شده باردن فو (modified Bardenpho process)

در این سیستم بر گشت لجن از مراحل هوازی به مرحله آنوکسیک درون برگشت می شود.

فرایند A/O

در این روش با قطع عمل هوادهی در بالا دست تانک هوادهی منطقه ای بی هوازی ایجاد می شود.

فرایند UCT (University of Cape Town)

این روش به منظور حذف نیتروژن و فسفر طراحی شده است.

فرایند SBR ( sequencing batch reactor)

با اعمال تغییراتی در سیستم SBR متعارف از طریق افزودن دو مرحله بیهوازی و هوادهی امکان حذف فسفر فراهم می شود. شامل 5 مرحله :
1- مرحله پر شدن (filling)
2- مرحله اختلاط بی هوازی (anaerobic mix)
3- مرحله هوادهی(aeration)
4- مرحله ته نشینی(settling)
5- مرحله تخلیه (withdrawal)
شرکت پالود صنعت نیکان با استفاده از توانمندی مهندسین و تکنولوژیهای روز دنیا ، سعی بر رفع این معظل نموده اند . لذا شرکت با هدف به حداقل رساندن هزینه های تصفیه فاضلاب های صنعتی و حفظ محیط زیست آماده همکاری در تصفیه پساب کارخانه های فولاد و مفتول سازی ... می باشد.کلیه سیستم های تصفیه فاضلاب طراحی شده در قالب پکیج آماده در خدمت مراکز صنعتی قرار میگیرد .

 



:: برچسب‌ها: تصفیه پساب صنایع فولاد و گالوانیزه,تصفیه فاضلاب فولاد,تصفیه فاضلاب گالوانیزه ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
اصول کلی تصفیه فاضلاب
سه شنبه 26 مرداد 1400 ساعت 17:18 | بازدید : 73 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

اصول کلی تصفیه فاضلاب

تصفیه اولیه-تصفیه ثانویه- تصفیه ثالث

تصفیه اولیه:

هدف جداسازی مواد جامد از فاضلاب ورودی و جدا کردن نخاله های بزرگ توسط غربالها و یا خرد کردن آن ها با تجهیزات خرد کننده، جدا سازی جامدهای معدنی در کانالهای دانهگیر و بیشتر جامدات معلق آلی با ته نشینی، جداسازی تقریبا نیمی از جامدات معلق که تقریبا BOD 30% کل فاضلاب ورودی را تشکیل می دهند.

غربال کردن یا آشغال گیری:

حذف جامدات درشت از فاضلاب، غربالهای درشت از میله های عمودی به فاصله 1 سانتی متر از یکدیگر و غربالهای ریز از سیمهای بافته شده و یا صفحات سوراخدار تشکیل شده اند. مقدار جامدات حذف شده در غربال کردن به اندازه رئزنه های غربال بستگی دارد. دفع در محل دفن بهداشتی زباله، خرد کردن و باز گردانیدن به جریان فاضلاب، خاکسترسازی متداولترین عملیات دفع جهت جامدات غربال شده به شمار می رود.
آشغال گیری که اولین واحد تصفیه خانه های رایج می باشد، عمل حذف آشغالهای با اندازه نسبتا بزرگ از فاضلاب عبوری را انجام می دهد که منبع مهمی برای میزان BOD فاضلاب محسوب شده و نیز امکان آسیب رسانی به تجهیزات مکانیکی تصفیه خانه را دارند. آشغالگیرها معمولا از میله های با جنس استیل که بصورت موازی کنار هم قرار می گیرند تشکیل شده و تمیز کردن آنها بصورت دستی و یا مکانیکی انجام می شود.

آشغالگیر مکانیکی:

در آشغالگیرهای مکانیکی، شبکه آشغالگیر توسط یک بازوی مکانیکی که از یک سوییچ در بالادست آشغالگیر فرمان می گیرد، تمیز می شود. برخی ئیژگیهای آشغالگیرهای مکانیکی عبارتند از:
1-حداقل مقاومت در برابر جریان آب و کمک به استفاده موثرتر از کانال
2- نگهداری و تعمیر آسان آشغالگیر

آشغال گیر دستی

آشغال گیرهای دستی شامل دو نوع شبکه ریز و شبکه درشت می باشد.
آشغالگیرهای شبکه درشت، ذرات بزرگ جامد را از فاضلاب حذف می کند.
آشغالگیرهای شبکه ریز، نوعا برای حذف موادی بکار می روند که ممکن است در ادامه روند تصفیه مشکلات نگهداری و عملکردی ایجاد کند.

2- خرد کردن

مواد غربال شده گاهی پس از خرد کردن به جریان فاضلاب باز می گردانند. خرد کننده معمولا جامدات درشت را تا اندازه تقریبی 8 میلی متر خرد می کند و به فاضلاب بر می گرداند. دستگاههای خرد کننده باید جلوتر از دستگاههای پمپاژ قرار بگیرند.

3-شن گیری یا حذف دانه:

دانه شامل گونه ها و انواع مختلفی مانند جامدات معدنی شامل نخاله ها، شن، گل و لای، پوسته تخم مرغ، شیشه و خرده فلز و یا ترکیبات آلی سنگین تر و بزرگتر مانند تکه های استخوان، دانه ها و تفاله های چای و قهوه می باشد. از یک میلیون مترمکعب فاضلاب 15 مترمکعب دانه جدا می شود. دانه های دارای مواد آلی یا در محل دفن بهداشتی دفع می شوند و یا همراه با مواد غربال شده سوزانده و سپس دفع می شوند.

4- اندازه گیری جریان:

دانستن شدتهای هیدرولیکی جریان برای عملکرد بسیاری از راکتورها در واحد تصفیه فاضلاب ضروری می باشد.

5- ته نشین سازی مقدماتی:

عملیات واحدی است که برای تغلیظ و جداسازی جامدات آلی معلق از فاضلاب طراحی می شود. زمانیکه تصفیه اولیه کافی تلقی می شود ته نشین سازی مقدماتی مهم ترین قسمت واحد تصفیه می باشد.
عملکرد این بخش جهت کاهش بار آلودگی وارد شونده به جریانهای طبیعی آب بسیار حساس می باشد. این عمل بدون افزایش منعقد کننده های شیمیایی و اختلاط مکتنیکی و یا عملیات لخته سازی می باشد. مواد آلی اندکی از آب سنگین تر هستند و ته نشین می شوند و مواد سبک تر مانند روغن ها در سطح فاضلاب شناور می شوند. جداسازی کف توسط لجن روب و جداسازی مواد شناور توسط یک سر ریز کف انجام می گیرد. ته نشین سازهای اولیه یا به شکل مخازن مستطیل بلند و یا مخازن استوانه ای می باشند.

لجن فعال

یک سیستم کشت میکروبی معلق است که از اوایل قرن بیستم توجه و استفاده می شود. لجن ته نشین شده حاوی میکروارگانیسم های زنده و فعال می باشد و به همین دلیل لجن فعال نامیده می شود. لجن فعال از نوع کشت میکروبی معلق با لجن بازگشتی می باشد وبه صورت اختلاط کامل یا جریان لوله ای می باشد. فرایند هوازی و اکسیژن به وسیله تزریق هوا تامین می شود.

هوادهی لجن فعال

در فرایند لجن فعال سرعت مصرف اکسیژن همیشه از سرعت جایگزینی طبیعی آن بیشتر است. اکسیژن به طور مصنوعی در اثر هوادهی مایع مخلوط در راکتور بیولوژیکی تامین می شود. سرعت مصرف اکسیژن تابعی از خواص فاضلاب و راکتور می باشد. تکنیک های هوادهی عبارتند از:
پخش کننده های هوا (دیفیوزر ) برای تزریق هوای فشرده و همزنهای مکانیکی ( سطحی ) برای اختلاط شدید جهت توزیع هوا در مایع و استفاده از هوای پخش شده در سیستم های جریان لوله ای و هواده های مکانیکی در سیستم های کاملا مخلوط شده اند.
• هواده های سطحی دور تند
این نوع هواده قدرت پمپاژ بالایی داشته و با ایجاد اختلاط شدید هوا و آب از راندمان انتقال اکسیژ ن بالایی برخوردار است.
از جمله ویژگیهای این هواده ها می توان به سهولت در نصب و اجرا، سهولت در نگهداری، پایین بودن هزینه نصب کامل، نصب سریع و آسان، بالاترین بازدهی انتقال اکسیژن، ایده آل جهت تصفیه فاضلاب، سهولت در تنظیم موقعیت قرارگیری، عدم قرارگیری قطعات الکترومکانیکی هواده در داخل فاضلاب، سهولت در مقید کردن هواده، عملکرد مطلوب حتی در صورت متغیر بودن سطح آب و عدم احتمال بروز نشتی روی سطح شناور از طریق درزپیچ ها و یا عوامل دیگر، اشاره کرد.
این هواده ها در قسمتهای مختلف تصفیه خانه ها از قبیل لاگونهای هوادهی، تانکهای متعادل ساز، هاضم هوازی لجن و تانکهای ذخیره لجن کاربرد دارد.
• هواده های سطحی دور کند
هواده های سطحی مکانیکی با ایجاد حرکت در فاضلاب پیرامون خود، سبب سهولت در انحلال هوا در آن می شوند. هواده های دور پایین جهت چرخاندن روتور از گیربکس کاهنده استفاده می کنند. این هواده ها به دلیل سرعت کم از عمر طولانی برخوردارند.
برخی ویژگیهای این هواده ها عبارتند از:
- سهولت در نصب و اجرا
- سهولت در نگهداری
- پایین بودن هزینه نصب کامل
- نصب سریع و آسان
- بازده بالا در انتقال اکسیژن
- قابل بکارگیری در مورد فاضلاب های خورنده
- ایده آل جهت تصفیه فاضلاب
هواده های دورکند در قسمتهای مختلف تصفیه خانه ها از قبیل لاگونها و تانکهای هوادهی کاربرد دارند.
• هوادهی عمقی
در شرایطی که امکان استفاده از دستگاههای هواده سطحی نباشد، هوادهی عمقی کاربرد قطعی و موثر در حوضچه های تصفیه فاضلاب خواهد داشت، این هواده برای حوضچه های با عمق زیاد و سطح کم مطلوبترین عملکرد را دارا می باشد.
کاربرد:
- مخازن اختلاط و متعادل ساز
- تثبیت لجن
- شناور سازی
- هوادهی استخرهای تصفیه
مزایای فنی:
- نصب آسان حتی در مخازن موجود
- کارکرد نرم و کم صدا
- جلوگیری از رسوب لجن در ته استخر
- جذب اکسیژن و بازدهی بالا در انتقال

نصب ثانویه سیستم های تصفیه فاضلاب شهری:

تبدیل بیولوژیکی مواد آلی کلوئیدی و محلول به جرم زنده که بعدا به وسیله ته نشین سازی جدا می شود. تماس بین میکروارگانیسم ها و مواد آلی در اثر معلق بودن جرم زنده در فاضلاب و یا عبور فاضلاب از سطح جرم زنده چسبیده به سطوح جامد معروفترین سیستم جرم زنده معلق لجن فعال می باشد. جرم زنده تولید شده توسط کاتابولیسم خود خوری و سایر میکروارگانیسم ها قابل تجزیه می باشد.
معمولا تصفیه بیشتر لجن ثانوی توسط فرایندها بیولوژیکی بی هوازی صورت می گیرد. محصولات نهایی گازی شکل، متان، دی اکسید کربن و مایعات و جامدات بی اثر تولید می شوند. متان دارای ارزش حرارتی است. مایعات با غلظت های بالای ترکیبات آلی به واحد تصفیه بازگردانده می شوند. جامدات با مقدار زیادی از ترکیبات معدنی به عنوان تنظیم کننده مواد خاک و یا کود در زمینهای کشاورزی مصرف می شوند. بقیه جامدات را با سوزاندن و دفن بهداشتی دفع می کنند.
گاهی تصفیه اولیه و ثانویه همراه با هم انجام می شود. فاضلاب در حوضچه های اکسیداسیون ریخته می شود و فاضلاب در سطح به طور هوازی و در عمق به صورت غیرهوازی تجزیه می شود در سیستم لاگون هوادهی شده، اکسیژن در اثر هوادهی مکانیکی تامین می شود و تجزیه در کل عمق برکه به صورت هوازی می باشد. در اغلب موارد تصفیه ثانویه جهت دستیابی به استاندارهای جریان خروجی کافی می باشد.

طراحی تصفیه ثانویه:

جریان خروجی از تصفیه اولیه هنوز دارای 40 تا 50 درصد از مواد جامد معلق و تقریبا تمام مواد آلی و معدنی محلول اولیه می باشد. جهت حذف مواد آلی در تصفیه ثانویه از فرایندهای فیزیکی، شیمیایی و یا بیولوژیکی استفاده می شود. در تصفیه بیولوژیکی مواد آلی فاضلاب به عنوان غذا توسط میکروارگانیسم ها مصرف شده و به سلولهای بیولوژیکی یا جرم زنده تبدیل می شود. ارگانیسم هایی که در سیستم های آبهای شیرین طبیعی به تجزیه مواد آلی می پردازند. ارگانیسم های دخالت کننده در تصفیه فاضلاب می باشند. جداسازی جرم زنده تازه تولید شده از فاضلاب جهت تکمیل فرایند تصفیه ضروری می باشد.

برکه ها و لاگونها

در برکه ها که معمولا کم عمق هستند، فاضلاب برای مدت نسبتا طولانی جهت فرایند پالایش طبیعی و رسیدن به تصفیه مطلوب نگه داشته می شود. در برکه ها حداقل قسمتی از سیستم باید هوازی باشد. لاگونها حوضچه هایی هستند که اکسیژن آنها از طریف هوادهی مصنوعی تامین می شود. لاگونها معمولا اختیاری هستند و جامدات در قسمت کف ته نشین می شود و به شکل بی هوازی تجزیه می شوندو برکه ها و لاگونهای اختیاری راکتورهای کاملا بهم خورده، بدون جریان برگشتی جرم زنده هستند و جامدات فاضلاب در نزدیکی محل ورود جریان ته نشین می شوند.

گندزدایی جریانهای خروجی

ضرورتا در مواردی که در بخش هایی از جریان خروجی ممکن است با انسان تماس یابد، انجام داده می شود.
فرایندهای گندزدا مشابه با فرایندهای گندزدایی در مورد آب آشامیدنی می باشد. اکسید کننده های شیمیایی موثرترین مواد گندزدا جهت فاضلاب می باشند. پرمصرف ترین گندزدا کلر می باشد. با وجود اینکه کلر با اجزای مشخصی در فاضلاب ترکیب شده و ایجاد ترکیب هالوفرم می نماید بیش از سایر مواد گندزدا به مصرف می رسد.



:: برچسب‌ها: اصول کلی تصفیه فاضلاب بهداشتی,تصفیه فاضلاب بهداشتی,اصول کلی تصفیه فاضلاب,فاضلاب بهداشتی ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه پساب لبنی
دو شنبه 25 مرداد 1400 ساعت 17:34 | بازدید : 21 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

تصفیه پساب لبنی

‌در خیلی از نقاط دنیا صنایع لبنی از مهمترین تولید کنندگان فاضلاب در آلوده سازی آب ها تلقی می گردد.
در صنایع لبنی مقادیر قابل توجهی آب به عنوان خنک کننده به کار می رود که این آب ها آلوده نیستند و نیاز به تصفیه خاصی ندارند. در گذشته مایعاتی نظیر کف شیر و کف کره جز مواد آلودگی فاضلاب های لبنی بودند ولی امروزه این مواد جزو ترکیبات ارزشمندی هستند و همراه فاضلاب تخلیه و دفع نخواهد شد.
معمولا فاضلاب های صنایع لبنی محتوی مقادیر قابل توجهی مواد آلی است ولی در اکثر موارد می تواند توام با فاضلاب های شهری مورد تصفیه قرار گیرد ولی توصیه کرده اند بهتر است این عمل بعد از انجام تصفیه مقدماتی بر روی فاضلاب لبنی انجام شود.
در کارخانجات تولید مواد لبنی تهیه لبنیات و محصولات وابسته شامل موارد زیر هستند:
• محل دریافت شیر
• بطری نمودن شیر
• تهیه پنیر
• تهیه خامه
• تهیه شیرخشک
• تهیه بستنی
• تهیه شیر تغلیظ شده

منابع تولید فاضلاب در صنایع لبنی

مهمترین فاضلاب های تولیدی در مراحل تهیه محصولات لبنی به قرار زیر هستند:
• آب شستشوی مخازن در محل دریافت شیر
• آب شستشوی دورسازی محصولات از شیرآلات- لوله ها- ماشین آلات
• آب شستشوی روزانه کلیه تاسیسات
• آب شستشوی کف کارگاه ها
• آب شستشوی قطرات شیر نشتی از روی ماشین آلات
• لجن خروجی از ته نشینی های تصفیه خانه
• شستشوی ذرات کازئین و پنیر
• آب شستشوی محل پاره شدن پاکت شیر
• آب شستشوی ماشین آلات بعد از روغن کاری
• آب تخلیه دیگ های بخار
• آب شستشوی رزین های تبادل یونی
فاضلاب صنایع لبنی تقریبا خنثی یا کمی قلیایی هستند. ولی ممکن است به سرعت کمی حالت اسیدی یابند زیرا قند شیر می تواند به اسید لاکتیک تبدیل گردد. لاکتوز موجود در فاضلاب های لبنی به علت کمبود اکسیژن ممکن است به اسید لاکتیک تبدیل شود که در اثر پایین آمدن PH کازئین رسوب نماید.
فاضلاب های لبنی مقادیر ناچیزی مواد معلق دارند و در آن ها ممکن است بوهای ناشی از اسید بوتیریک ناشی از متلاشی شدن کازئین نیز موجود باشد.
در فاضلاب صنایع لبنی معمولا شیر و محصولات لبنی دیده شده و 90 درصد BOD آن مربوط به وجود و حضور همین مواد است. میزان شیر موجود در فاضلاب ها بین 0/5 تا 6 درصد شیر وارد شده به تاسیسات می باشد.
BOD و COD در فاضلاب های لبنی خیلی بالا است. BOD می تواند بین 2500 تا 4000 میلی گرم در لیتر تغییر نماید. مقدار COD این فاضلاب ها هم عموما 4000میلی گرم در لیتر است. شیر خالص دارای 100000 میلی گرم در لیتر BOD است.

تصفیه فاضلاب صنایع لبنی

مهمترین خصوصیات فاضلاب های لبنی که در تصفیه آن باید مورد توجه قرار گیرد عبارتند از:
• تغییرات حجمی و کیفی فاضلاب ها در مدت کار کارخانه ها به صورت روزانه – فصلی
• درجه حرارت فاضلاب ها
• PH
• چربی و روغن-مواد آلی و مواد معلق قابل ته نشینی
• ازت و فسفر
• BOD زیاد فاضلاب ها
مهمترین فرآیندهای تصفیه فاضلاب لبنی در موارد زیر بررسی می شود:
• یکنواخت سازی فاضلاب های تولیدی
• حذف چربی و روغن از فاضلاب
• آشغالگیر و ته نشینی
• درجه حرارت فاضلاب
مهمترین روش های تصفیه بیولوژیکی فاضلاب های لبنی عبارتند از:
• لجن فعال متعارف
• لجن فعال به طریقه هوادهی گسترده
• روش های لاگونی به صورت هوازی و بی هوازی و هوادهی
• روش SBR
• روش UASB در تعقیب آن لجن فعال
• بستر باکتری
معمولا در یک تصفیه خانه فاضلاب به روش بیولوژیکی علاوه بر آشغالگیر – دانه گیر – یکنواخت سازی – حوض های ته نشینی اولیه – حوض های تصفیه بیولوژیکی یا هوادهی – حوض های ته نشینی ثانویه – کلرزنی فاضلاب تصفیه شده – حوض تغلیظ لجن – وسایل بی آب کردن لجن غلیظ شده استفاده می نمایند.



:: برچسب‌ها: تصفیه پساب لبنی,تصفیه فاضلاب لبنی,تصفیه فاضلاب لبنباتی ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه پساب صنعتی
شنبه 23 مرداد 1400 ساعت 16:22 | بازدید : 26 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

تصفیه فاضلاب صنعتی

در تصفیه خانه های فاضلاب صنعتی معمولا از سه روش زیر استفاده می نمایند:
1. روش های شیمیایی
2. روش های فیزیکی
3. روش های بیولوژیکی
در روش های شیمیایی می تواند به اکسیداسیون – ترسیب – احیای مواد و تشکیل گازها اشاره نمود. در روش های فیزیکی باید شناورسازی – صاف کردن – تعویض یونی – جذب نام برد. و در روش های بیولوژیکی بیشتر فعالیت ارگانیسم های زنده موجود در فاضلاب دخالت داشته و با تجزیه مواد آلی علاوه بر تولید ارگانیسم های زنده موجود در فاضلاب دخالت داشته و با تجزیه مواد آلی علاوه بر تولید ارگانیسم های جدید معمولا این مواد مورد تجزیه قرار می گیرند. اشاره می نماید اگر در تصفیه فاضلاب های صنعتی از روش های تصفیه غیرمتعارف استفاده نمایند. نه تنها فاضلاب تصفیه شده از کیفیت مطلوبی برخوردار نخواهد بود بلکه هزینه های مورد نیاز به میزان وسیعی افزایش خواهد یافت.
باید توجه داشت که علی الاصول در تمام روش های تصفیه قسمت قابل توجهی از آلودگی ها حذف خواهد گردید. در تمام روش های تصفیه ذکر شده، همواره مقادیر نسبتا زیادی لجن تولید خواهد شد که جمع آوری و تصفیه و دفع آن هزینه های زیادی در بر خواهد داشت.
هزینه های تصفیه فاضلاب صنعتی به دو عامل میزان فاضلاب و کیفیت آن از نظر موادآلوده کننده مربوط است. باید سعی داشت با تمهیدات مختلف علاوه بر کاستن از حجم فاضلاب های تولیدی، کیفیت آن با تمهیداتی مانند جلوگیری از هدر رفتن مواد اولیه صنعتی با بازیافت مواد موجود در فاضلاب ها به نحوی بهبود یابد که هزینه های تصفیه تقلیل قابل توجهی یابد.
در مجموع دو روش مهم زیر اهم روش های تصفیه فاضلاب های صنعتی است.
1. روش های شیمیایی
2. روش های بیولوژیکی
در مواردی هم ممکن است تصفیه فاضلاب صنعتی ادغام شده دو روش مذکور باشد.
در هر دو روش مورد بحث می توان موارد زیر را مورد توجه قرار داد:
• تصفیه اولیه
• تصفیه ثانویه

در تصفیه اولیه مهمترین فرآیندهای به کار رفته عبارتند از:

• با توجه به اینکه فاضلاب های صنعتی محتوی مواد معلق درشت و ریز هستند که ورود آن ها به فرآیندهای تصفیه ایجاد مشکل می نمایند. لذا حذف این مواد از طریق آشغالگیر که در کانال ورودی فاضلاب به تصفیه خانه نصب خواهد شد ضروری می باشد.
• در مواردی ممکن است فاضلاب های صنعتی محتوی مواد دانه ای باشند که ورود آن ها به فرآیندهای تصفیه مخصوصا در تماس با وسایل برقی و مکانیکی تصفیه خانه ایجاد اشکال نماید. از اینرو مواد دانه ای را در حوض های دانه گیر که انواع و اقسام مختلفی دارد از فاضلاب جدا می نماید.
• چون میزان تولید فاضلاب در ساعات مختلف شبانه روز ممکن است متغیر باشد برای اندازه گیری دبی ورودی به تصفیه خانه از وسایل اندازه گیری دبی استفاده خواهد بود.
• در بیشتر فرآیندهای صنعتی ممکن است در ساعات مختلف علاوه بر دبی فاضلاب کیفیت آن نیز تغییراتی کند. برای ورود فاضلاب صنعتی یکنواخت شده به تصفیه خانه لازم است از حوض یکنواخت استفاده شود.
• در بعضی فاضلاب های صنعتی مواد معلق درشت ممکن است موجود باشد که جداسازی آن ها از طریق ته نشینی اولیه در تصفیه خانه امکان پذیر است.
• بعضی فاضلاب ها محتوی فلزات سنگین هستند عمل جداسازی این مواد از طریق اختلاط و انعقاد و احیانا اصلاح PH و در موادی اکسیداسیون یا احیا امکان پذیر است.
• با توجه به اینکه اکثر فاضلاب های صنعتی محتوی مواد آلی هستند که در مقابل اکسیژن قابل اکسیده شدن می باشند. در مرحله تصفیه بیولوژیکی فاضلاب ها به آن از طریق هوادهی اکسیژن مورد نیاز تزریق خواهد شد. عمل اکسیداسیون علاوه بر اکسیژن تزریقی با استفاده از اکسیژن ترکیبی مثل نیترات – سولفات نیز امکان پذیر است. مواد آلی پس از اکسیداسیون به مواد قابل ته نشینی خواهد شد.
• فاضلاب ته نشین شده در حوض ته نشینی ثانویه که در حقیقت فاضلاب تصفیه شده است را قبل از دفع یا هرگونه مصرفی ضدعفونی می نمایند.

• در بعضی فاضلاب های صنعتی محتوی ترکیبات خاص مانند رنگ و بعضی مواد آلی لازم است این مواد قبل از ورود فاضلاب به فرایندهای تصفیه از آن جدا گردد.
• چون در عملیات تصفیه فاضلاب های صنعتی همواره مقادیر قابل توجهی لجن به وجود می آید، لازم است نسبت به جمع آوری – تغلیظ و بی آب نمودن آن اقداماتی به عمل آید.



:: برچسب‌ها: تصفیه پساب صنعتی,تصفیه فاضلاب صنعتی,پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی,راههای تصفیه فاضلاب صنعتی ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه پساب به روش شیمیایی
پنج شنبه 21 مرداد 1400 ساعت 12:16 | بازدید : 22 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 تصفیه پساب به روش شیمیایی

 

تصفیه شیمیایی فاضلاب و پساب در موارد زیر به مرحله اجرا در می آید:
1. ته نشینی مواد معلق ریز و کلوئیدی با استفاده از مواد شیمیایی
2. تصفیه شیمیایی فاضلاب شهری
3. تصفیه شیمیایی بعضی از پساب های صنعتی
مورد اول نیز اغلب درباره ی تصفیه پساب های صنعتی به عنوان تصفیه مقدماتی قابل اجرا است، در مواقعی که پساب ها محتوی مواد معلق زیاد باشد یا در مواردی که بخواهند قسمتی از رنگ پساب را قبل از ورود به واحدهای تصفیه بیولوژیکی حذف نمایند، چون بعضی از مواد معلق ریز و کلوئیدی یا مواد رنگی برای ته نشینی زمان خیلی زیادی نیاز دارند. مواد کلوئیدی به علت دارا بودن بار الکتریکی و خاصیت دفع ذرات هم بار یکدیگر، دائما در محیط فاضلاب یا پساب در حال حرکت هستند و تنها وقتی می توانیم این مواد را از پساب جدا کنیم که بوسیله خاصی بار الکتریکی آنها را خنثی کرده باشیم، فلسفه استفاده مواد شیمیایی در تصفیه شیمیایی فاضلاب و پساب نیز بر اصل خنثی کردن بار الکتریکی کلوئیدها با مواد شیمیایی استوار است.


برای تصفیه شیمیایی می توان مراحل زیر را در نظر داشت:
• اختلاط سریع ماده شیمیایی و فاضلاب یا پساب به منظور ناپایدارکردن کلوئیدها از نظر بار الکتریکی
• اختلاط آرام تر ماده شیمیایی و پساب به منظور انعقاد و گردهم آیی کلوئیدهای بی بار و تشکیل ذرات درشت قابل ته نشینی (فلوک ها)
• جداسازی فلوک ها از طریق حوض های ته نشینی
عوامل موثر که در اختلاط ماده شیمیایی با فاضلاب موثر هستند عبارتند از:
• نوع مواد معلق
• ویسکوزیته
• زمان اختلاط و انعقاد
• شدت بهم زنی

شاید تنها عیب تصفیه شیمیایی یا ته نشینی شیمیایی پیدایش مقادیر قابل توجهی لجن است.

برخی از مواد منعقدکننده :

• کلروفریک
• سولفات فریک
• آهک
• سولفات آلومینیوم
هر یک از این مواد در میدانی از PH قادر به انعقاد هستند، در صورتیکه نیاز به اصلاح PH باشد باید از مواد خاصی برای این منظور استفاده کرد. برای تعیین میزان ماده منعقدکننده با استفاده از آزمایش جارتست امکان می باشد.

تصفیه شیمیایی فاضلاب

تصفیه شیمیایی ممکن است به یکی از دلایل زیر انجام گیرد:
1. بعنوان پیش تصفیه برای حذف مواد رنگی، معلق ریز و کلوئیدی در تصفیه کامل بیولوژیکی بعضی پسابها مانند پسابهای رنگرزی، چرم سازی و تهیه مواد غذایی در این روش ها مراحل زیر اجرا می گردند:
• آشغال گیری
• یکنواخت کردن کیفیت و کمیت پساب
• تنظیم PH
• اختلاط سریع دارو و پساب
• انعقاد و یا اختلاط بطی دارو و پساب
• ته نشینی مواد منعقد کننده
بعد از مرحله ته نشینی روش تصفیه بیولوژیکی اعمال خواهد گردید.
2. روش تصفیه شیمیایی می تواند خود به عنوان روش کامل تصفیه تلقی شود در این روش از فعل و انفعالاتی چون اکسیداسیون، احیا و رسوب دادن به بعضی ترکیبات استفاده خواهد شد.
از مهمترین پساب های صنعتی که برای تصفیه کامل آن ها تنها روش تصفیه شیمیایی کافی خواهد بود، پساب کارگاههای آبکاری است.



:: برچسب‌ها: تصفیه پساب به روش شیمیایی,تصفیه پساب شیمیایی,تصفیه فاضلاب شیمیایی ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه پساب بهداشتی
چهار شنبه 20 مرداد 1400 ساعت 13:4 | بازدید : 24 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

تصفیه پساب بهداشتی

در صورتیکه تصفیه اولیه فاضلاب و پساب و یا تصفیه شیمیایی آن ها نتواند فاضلاب تصفیه شده در حد استاندارهای موجود تولید نماید، بایستی تصفیه زیستی به منظور کاهش هرچه بیشتر مواد آلی فاضلاب یا پساب مخصوصا آن قسمت از این مواد که بصورت خیلی ریز و کلوئیدی هستند و تشکیل دهنده درصد عمده ای از آلودگی های فاضلاب و پساب می باشند انجام گیرد. تصفیه بیولوژیکی پساب ها علاوه بر تقلیل مواد آلی در کاهش مواد معدنی ممکن است موثر باشد.
بدیهی است در تصفیه بعضی پساب های صنعتی چون مواد آلی و معدنی موجود احتمالا کفاف نیازهای فعالیت میکروارگانیسم های موثر در تصفیه بیولوژیکی را ندهد افزودن دستی آنها به محیط تصفیه ضرورت خواهد داشت. همچنین در صورتیکه در پساب مورد تصفیه مواد سمی برای فعالیت باکتری های شرکت کننده در تصفیه زیستی موجود باشد حذف این مواد قبل از تصفیه بیولوژیکی ضرورت خواهد داشت.
فاضلاب و پساب که منبع مهمی از مواد غذایی هستند میزبان زندگی و فعالیت تعداد زیادی میکروارگانیسم باشند که فعالیت آنها در تصفیه زیستی فاضلاب قابل توجه است. باکتری ها مانند هر موجود زنده دیگری برای ادامه حیات و تکثیر به اکسیژن و مواد غذایی نیاز دارند.
دو منبع مهمی که میکروارگانیسم ها از آن کربن لازم برای فعالیت های حیاتی خود را تامین می کند گاز کربربنیک، هوا و مواد آلی هستند.
حذف و کاهش آلودگی فاضلاب یا پساب بر حسب BOD در روش تصفیه بیولوژیکی در دو مرحله زیر قابل توجیه است.
1. حذف مقدار زیاد و سریع مواد کلوئیدی و معلق و BOD
2. ادامه حذف مواد مذکور بصورت بطئی
در تصفیه بیولوژیکی فاضلاب و پساب همواره مقدار ناچیزی از مواد آلی به صورت تجزیه نشده و محلول یا معلق باقی خواهد ماند که در حقیقت این مواد لجن های اضافی حاصل از تجزیه زیستی هستند.

عوامل مهم در مکانیسم تصفیه زیستی فاضلاب:

1. غذای مورد نیاز به اندازه کافی
2. اکسیژن محلول
3. تشکیل توده های بیولوژیکی و تماس آن ها با فاضلاب ورودی به واحد تصفیه زیستی
4. زمان لازم برای اکسیداسیون مواد آلی

انواع اکسیداسیون بیولوژیکی

اگر تجزیه بیولوژیکی با استفاده از اکسیژن محلول یا اکسیژنی که مصنوعا به فاضلاب تزریق می شود، انجام گیرد، اکسیداسیون بیولوژیکی را هوازی گویند. و اگر این عمل با استفاده از اکسیژن ترکیبی باشد اکسیداسیون را بی هوازی می نامند. مواد حاصل از اکسیداسیون هوازی اغلب بی بو ولی مواد حاصل از اکسیداسیون بی هوازی بو داری نظیر آمونیاک، فسفین، هیدروژن سولفوره است.
دو ماده مغذی مهمی که در فعالیت باکتری های هوازی از سایر مواد اهمیت بیشتری دارد ازت و فسفر است
فرآیندهای بیولوژیکی بی هوازی که در ابتدا برای تثبیت و کاهش حجم لجن فاضلاب توسعه پیدا کرد اکنون برای تصفیه فاضلاب صنعتی شامل مواد زاید آلی به کار می رود. این روش ها همچنین برای تصفیه فاضلاب خانگی موثرند.

این فرآیندها را می توان به شکل گسترده ای به دو گروه طبقه بندی کرد • فرآیندهای بی هوازی رشد چسبیده
• و فرآیندهای رشد معلق

فرآیندهای بی هوازی رشد چسبیده

1. راکتورهای بستری بسته ای جریان بالا رو و پایین رو
2. راکتور بستری گسترده
3. راکتور بستری مایع
4. راکتور با بستر لجن و حریان بالا رو

فرآیندهای رشد معلق

1. راکتور بی هوازی ترکیبی
2. راکتور بی هوازی تماسی
در کنار این موارد، شکل های دیگر فرآیندهای بی هوازی برای تصفیه فاضلاب صنعتی خاص و لجن معروف می باشند.
• راکتور ناپیوسته متوالی
• لاگون های بی هوازی
• جداسازی غشا
عملا تصفیه بی هوازی فاضلاب بیشتر با تصفیه هوازی همراه است. در مورد فاضلاب با بار آلودگی صنعتی، مشاهده می شود که تصفیه بی هوازی اقتصادی تر از تصفیه هوازی تبدیلی است اگرچه کیفیت پساب به دست آمده در تصفیه بی هوازی معمولا ضعیف است و همراه با غلظت بیشتر مواد جاند معلق است

مفهوم حذف:

حذف محتوای آلی در فاضلاب با میکروارگانیسم های اختیاری و بی هوازی با تثبیت ماده آلی به مایع، گازها ( اغلب متان و دی اکسید کربن) و دیگر فرآورده های نهایی ثابت با عدم حضور اکسیژن انجام می شود. بعضی از مولکول های آلی در برابر احیای زیستی مقاومند و تثبیت نمی شوند.اکثر آن ها مانع آبگیری از لجن شده و موجب حذف مواد آلی مزاحم می شوند.
سه مرحله پایه ای در تثبیت کلی ماده آلی به شرح زیر می باشد.

مرحله اول هیدرولیز:

ترکیبات آلی پیچیده با جرم مولکولی بالا اول به ترکیبات مولکولی سبک مناسب برای استفاده به عنوان منبع انرژی و کربن سلولی در میکروارگانیسم ها مورد استفاده قرار می گیرند.
این مواد توسط آنزیم های تولید شده از باکتری تجزیه می شوند.

مرحله دوم اسیدوژنی:

ترکیبات مولکولی سبک حاصل شده از هیدرولیز با تخمیر به اسیدهای فرار واسطه معین مثل اسید استیک، اسید پروپیونیک و اسیدهای چرب، تبدیل می شوند.
این فرآیند توسط باکتری بی هوازی و اختیاری انجام می شود که روی هم اسید سازها نامیده می شوند. در این مرحله تثبیت بسیار کم BOD یا COD انجام می گیرد.

مرحله سوم متانوژنی:

ترکیبات اسیدی حد واسط تشکیل شده توسط اسیدسازها در مرحله ۲ به ترکیبات نهایی ساده تری مانند Co2 و CH4 از طریق تثبیت با باکتری بی هوازی مستقیم که متان ساز نامیده می شود تبدیل می گردد.

مفهوم سیستم:

سیستم معمولا شامل یک مخزن با هوای فشرده است که در آن فاضلاب به صورت مستمر وارد می شود.
گاز تولیدی از طریق سیستم جمع آوری گاز، جمع می شود و به عنوان منبع انرژی استفاده می گردد در حالی که لجن تولیدی برای تصفیه بیشتر نگه داشته می شوند.

راکتورهای بی هوازی:

1- راکتورهای رشد مرتبط

براساس نوع بسته بندی مواد و نوع عملکرد،چهار نوع راکتور بی هوازی مرتبط رشد کاربرد دارند. این راکتورها معمولا شامل مخزن های استوانه ای یا مستطیلی پر شده از مدیا های مختلف می باشند.

الف) راکتورهای بستری و بسته ای:

این راکتورها فیلترهای بی هوازی هستند و ممکن است از نوع جریان بالا رو یا پایین رو باشند. مواد بستر ممکن است شامل سنگ یا پلاستیک با شکل های مختلف باشد. بسترها معمولا ثابت هستند و مواد خروجی تصفیه شده معمولا برگشت نمی شوند.

ب) راکتور بستر گسترده:

این یک نوع راکتور با جریان بالا رو است .معمولا ماده بکار رفته در بستر مورد استفاده شن ریز است. پساب تصفیه شده معمولا برگشت داده می شود .

ج) راکتور بستری مایع:

این یک نوع راکتور جریان بالا رو است. مواد مورد استفاده هم، شن ریز است.پساب تصفیه شده برگشت داده می شود.

د) راکتور جریان بالا رو بی هوازی با بستر لجن:

این یک راکتور با جریان بالا رونده است. در این راکتور لایه که در آن لایه بیولوژیکی گرانول ها را شکل می دهد که به عنوان بستر لجن کار می کنند.
هنگامی که فاضلاب توزیع شده هماهنگ از انتهای مخزن تغذیه شوند مایع از میان منطقه گوارشب راکتور عبور می کند و جداسازی جامد - مایع رخ می دهد‌. مواد جامد تصفیه شده جدا شده به منطقه لایه ای فعال بر می گردند. و پساب تصفیه شده از بالا خارج می شود‌. مواد معلق به سنگهای بستر می چسبند و تثبیت می شوند و گاز تولیدی در اثر تجزیه مواد آلی جمع می شوند.

2- راکتورهای بی هوازی رشد معلق

الف) راکتور بی هوازی با اختلاط کامل:

این سیستم شامل یک تانک بسته و فاضلاب تصفیه نشده با جریان پیوسته و با اختلاط کامل می باشد.
از آنجایی که پساب خروجی باز چرخانی نمی شود، مدت زمان ماند مواد جامد و زمان ماند هیدرولیکی در سیستم یکسان می باشد. که برای فاضلاب هایی با محتوای مواد آلی محلول بالا ،مناسب می باشد.

ب) راکتور بی هوازی تماسی:

این سیستم، مشابه راکتور اختلاط کامل بی هوازی می باشد با این تفاوت که بایومس راکتور در زلال ساز که در قسمت پایین قرار گرفته جدا می باشد و نسبتی از مواد جامد ته نشین شده باز چرخانی می شود.
از آنجایی که لجن راکتور تولید گاز متان می کند، کاربرد جداکننده های گاز در جداسازی مواد جامد ضروری است.



:: برچسب‌ها: تصفیه پساب بهداشتی,تصفیه فاضلاب بهداشتی,پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی,راههای تصفیه فاضلاب بهداشتی ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه پساب بیمارستان
سه شنبه 19 مرداد 1400 ساعت 14:13 | بازدید : 23 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

تصفیه پساب بیمارستان

 

اجزاء معمول فاضلاب‌های بیمارستانی شامل موارد زیر است:
- مواد آلی قابل‌تجزیه بیولوژیک
- مواد معدنی (محلول، کلوئیدی یا معلق)
- فلزات سمی (جیوه)
- مواد شوینده (دترجنت‌ها)

ماهیت فاضلاب بیمارستانی

در کل فاضلاب‌های بیمارستانی به دلیل وجود پاتوژن‌های مختلف، فلزات سنگین و ترکیبات شیمیایی – دارویی، ترکیبات کلردار و دترجنت در خود دارای اهمیت ویژه‌ای می‌باشند. ازآنجاکه بیمارستان محل درمان بوده بنابراین منطقی به نظر می‌رسد که فاضلاب، حاوی مقدار زیادی پاتوژن باشد، فلزات سنگین هم چون جیوه و نقره نیز در برخی از مراحل درمان استفاده می‌‌شوند که خواه‌وناخواه به فاضلاب راه پیدا می‌کنند و خیلی از ترکیبات شیمیایی – دارویی که در فرآیند تشخیص و درمان از آن‌ها استفاده می‌شود بدون تغییر و یا با اندک تغییری از بدن بیمار دفع می‌شود. از کلر و ترکیبات آن نیز برای گندزدایی فاضلاب و از بین بردن پاتوژن‌ها استفاده گسترده‌ای می‌شود و دترجنت نیز در وسعت زیادی از بیمارستان جهت گندزدایی سطوح و وسایل و ... کاربرد دارد.
آنتروویروس‌ها مقدار زیادی در فاضلاب وجود دارند. حضور آن‌ها، به‌عنوان آلودگی ویروسی آب، در پساب‌های بیمارستانی نشانگر حضور ویروس‌های دیگر است. این ترشحات مایع، مستقیماً از طریق لوله‌های فاضلاب آزمایشگاه و به‌صورت کلی بیمارستان به شبکه فاضلاب روی شهری راه می‌یابد و با انجام فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی در تصفیه فاضلاب تغییری در آن‌ها ایجاد نمی‌شود.
فاضلاب‌های بیمارستانی که سبب تشدید آلودگی می‌شود حاوی ترکیبات کلردار و یا فلزات سنگینی مانند جیوه و نقره است. مقدار COD گزارش‌شده در برخی از پساب‌های بیمارستانی به ترتیب برابر ۷۰۰ تا ۱۹۰۰ میلی‌گرم در لیتر است. میزان ترکیبات AOX (ترکیبات هالوژنه) موجود در فاضلاب‌های بیمارستانی نسبتاً بالا است. این ترکیبات تجزیه‌پذیری خوبی ندارند و رفتارهای جذبی خوبی نیز از خود نشان نمی‌دهند و بیشترین جرم AOX جداشده از پساب‌های بیمارستانی مربوط به صفحات آزمایش X-ray, حلال‌ها گندزداها، پاک‌کننده‌ها و داروهای کلردار است. مطالعات انجام‌گرفته بر روی بیمارستان‌های آلمان نشان داده است که غلظت این ترکیبات در پساب خروجی بخش‌های ویژه حدود 0.13 تا0.94 میلی‌گرم در لیتر است، درصورتی‌که این مقدار برای پساب خروجی کل بیمارستان بسیار بیشتر است. غلظت ترکیبات AOX در بخش مرکزی بیمارستان‌های فرانسه در بین 0.38تا 0.24 میلی‌گرم در لیتر است. معمولاً درصد مشارکت داروها در میزان ترکیبات AOX خروجی از پساب‌های بیمارستانی کمتر از ۱۱ درصد است. البته باید این را ذکر کرد که میزان ترکیبات AOX در ادرار افراد بیمار بسیار پایین است. این مقدار معمولاً برابر با ۱/۰ میلی‌گرم در لیتر و ۲/۰ میلی‌گرم در لیتر است. به‌واسطه اثر ترقیق، تأثیر این عوامل خروجی از افراد بیمار بسیار ناچیز است.فاضلاب بیمارستانی

خصوصیات مربوط به عوامل سمی در فاضلاب بیمارستانی

کاربرد آزمایش‌های سلولی بر روی فاضلاب‌های بیمارستانی نشان داده است که این پساب‌ها دارای خاصیت موتاژنیک قوی هستند. منبع این عوامل موتاژنیک مورد ارزیابی قرار گرفت و مشخص شد یکی از دلایل این سمیت بالا به دلیل ترکیبات هالوژنه آلی تولیدشده به‌واسطه مصرف کلر و دیگر ترکیبات هالوژنه در بیمارستان است که یکی از مواردی که سبب تولید این ترکیبات در فاضلاب می‌‌شود اضافه کردن کلر به فاضلاب و یا مواد اکسیدکننده به‌منظور کاهش میزان آلودگی و یا اکسید کردن بخشی از مواد آلی (قبل از پیش‌تصفیه‌ لازم بر روی فاضلاب) است. در این حالت مواد آلی وارد واکنش‌های اکسیداسیون و احیا با ترکیبات هالوژنه می‌شوند و ترکیبات هالوژنه آلی را ایجاد می‌کنند. این ترکیبات بسیار مقاوم بوده و تجزیه‌پذیری بسیار پایینی دارند. بخش عمده‌ای از این مواد در PH بیشتر از 8 در آب محلول هستند. به‌واسطه آن‌که خصوصیات شیمیایی و ساختاری این ترکیبات به‌خوبی شناخته‌شده نیست، این ترکیبات را به‌صورت AOX-CL نشان می‌دهند که نشان‌دهنده ترکیبات آلی کلردار قابل‌جذب بر روی کربن فعال است.
تجزیه‌پذیری زیستی داروها و حضور آن‌ها در پساب‌های بیمارستانی، فاضلاب‌های شهری و محیط‌زیست و بررسی آلاینده‌های موجود در بیمارستان نشان می‌دهد که ترکیبات ویژه، به‌خصوص ارگانوهالوژن و ترکیبات دارویی که تا حدی متابولییز شده‌اند بدون آن‌که تصفیه (به عبارت صحیح‌تر تجزیه شوند) تصفیه‌خانه‌های فاضلاب شهری را رها می‌کنند. گزارش‌های مختلفی از وجود ترکیبات دارویی در آب‌های طبیعی و پساب‌های تصفیه‌خانه‌های فاضلاب شهری گزارش‌شده است که مؤید همین موضوع است.
تحقیقاتی که در برخی نقاط دنیا روی آب‌های زیرزمینی و سطحی انجام‌شده، نشان می‌دهد داروهایی که به مردم و حیوانات تجویزشده بود شامل آنتی‌بیوتیک‌ها، هورمون‌ها، قرص‌های ضد درد، داروهای ضد سرطان و ... در آب‌های سطحی، زیرزمینی و حتی آب‌های خروجی از شیرهای آب مصرفی مردم وجود دارد. مقادیر زیادی از داروها مصرف‌شده توسط انسان‌ها و حیوانات خانگی از طریق مدفوع و ادرار به بیرون ترشح و با تخلیه فاضلاب‌ها به محیط‌زیست وارد می‌شوند. تحقیقات انجام‌گرفته در انگلستان مشخص کرد که داروها تا غلظتی برابر ۱ میکروگرم در لیتر در محیط آبی وجود دارند.
محلول‌های گلوتارآلدیید به‌صورت گسترده‌ای در بیمارستان‌های دنیا برای گندزدایی تجهیزات پزشکی مورداستفاده قرار می‌گرفتند. این محلول‌ها بعد از استفاده بدون هیچ تصفیه‌ای به محیط‌زیست راه می‌یابند. غلظت این ترکیبات در فاضلاب بیمارستانی ۵/۰ میلی‌گرم در لیتر است با حضور این ترکیبات در محیط‌زیست، خطرات متعددی محیط‌زیست جانداران را تهدید می‌کند. هنگامی‌که به یک انسان یا حیوان دارویی داده می‌شود ۵۰ تا ۹۰ درصد آن بدون تغییر به بیرون ترشح می‌شود، بقیه دارو به‌صورت متابولیسم‌های تشکیل‌شده به بیرون ترشح می‌شود که درواقع متابولیست حاصل واکنش بدن با دارو است. داروها به صورتی ساخته‌شده‌اند که خاصیت ویژه‌ای داشته باشند. ۲۰ درصد از داروهای ساخته‌شده در بین سال‌های ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۵ به‌صورت لیپوفیلیک بودند، بدین معنا که آن‌ها تمایل به حل شدن در چربی را دارند نه حل شدن در آب. بدین‌صورت از میان دیواره سلولی عبور می‌کنند و در داخل آن وارد واکنش می‌شوند. این به این معنا است که چنانچه آن‌ها به محیط‌زیست وارد شوند، وارد زنجیره غذایی شده و در آنجا متمرکز و به جانداران رده‌بالاتر راه می‌یابند. بعضی از داروها به‌گونه‌ای ساخته‌شده‌اند که مقاوم باشند، به صورتی که توانایی حفظ ویژگی خود را برای مدت زیادی داشته باشند. بعضی از گزارش‌ها حاکی از آن است که بعضی از متابولیست‌های تشکیل‌شده از داروهای مصرف‌شده بسیار لیپوفیلیک‌تر و مقاوم‌تر از داروی اصلی هستند. باقیمانده ترکیبات دارویی مختلف همراه ترکیبات متابولیز شده آن‌ها از طریق ادرار به محیط وارد می‌شوند مولکول‌های مشخصی که تجزیه‌پذیر نیستند، به محیط‌های آبی را تشکیل می‌دهند.
در میان ترکیبات دارویی مختلفی که موردبررسی محققین محیط‌زیست قرارگرفته است، چهار گروه از داروها وجود دارند که در بین همه داروها از اهمیت بیشتری برخوردارند. این داروها عبارت‌اند از: هورمون جنسی، Radio Elements, آنتی‌بیوتیک و عوامل cytostatic.
یکی از معضل‌هایی که امروزه در دنیا وجود دارد گسترش باکتری‌های مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها است. مطالعات اخیر گونه‌های مختلفی از باکتری‌های مقاوم شده در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها را نشان می‌دهد. با تجمع این ترکیبات آنتی‌بیوتیکی در محیط‌زیست، غلظت آن‌ها در محیط افزایش‌یافته و به حدی می‌رسند که برای انسان و حیوانات خطرناک خواهند بود. برای نمونه مطالعات نشان می‌دهد که در آب‌های پذیرنده پساب‌های بیمارستانی غلظت سیانور‌های مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک افزایش‌یافته است. به‌ویژه زمانی که فاضلاب‌روها، فاضلاب بیمارستانی را به این محیط‌ها تنها با یک پیش‌تصفیه ساده تخلیه می‌کنند. اگر فاضلاب ورودی به این محیط‌ها حاصل بخش‌های داروسازی باشد میکروارگانیسم‌های مقاوم در برابر چندین آنتی‌بیوتیک رشد خواهند کرد.
فاضلاب بیمارستانی

 

مشکلات ایجادشده از تخلیه مایعات خطرناک به فاضلاب‌رو آسيب رساندن به تأسيسات شبكه جمع‌آوری و تصفیه‌خانه فاضلاب: براي مثال تخليه كنترل نشده و بی‌رویه اسيدسولفوريك غليظ به فاضلاب‌رو موجب كاهش pH فاضلاب و خوردگي تأسيسات شبكه جمع‌آوری و تصفیه‌خانه فاضلاب می‌شود.اختلال در فرايندهاي تصفيه فاضلاب: براي مثال تخليه كنترل نشده و بی‌رویه فلزات سنگين و مواد گندزدا به فاضلاب‌رو، در تصفیه‌خانه با ايجاد سميت براي میکروارگانیسم‌های مسئول تصفيه فاضلاب، آن‌ها را غيرفعال كرده و فرايندهاي بيولوژيكي تصفيه فاضلاب را مختل می‌نماید و از اين طريق كارايي تصفیه‌خانه را پايين می‌آورد.
آلودگي محیط‌زیست و تهديد سلامت محيط و جامعه: فرايندهاي متداول تصفيه فاضلاب قادر به حذف مؤثر همه آلاینده‌های فاضلاب نيستند، بنابراين براي مثال اگر داروهاي سيتوتوكسيك/سيتو استاتيك به فاضلاب‌رو تخليه شوند، در تصفیه‌خانه به‌طور مؤثر حذف نشده و از طريق پساب به محیط‌زیست و آب‌های پذيرنده راه می‌یابند و موجب آلودگي محیط‌زیست شده و سلامت محيط و جامعه را به خطر می‌اندازند.
اثر فاضلاب‌های بیمارستانی بر روی سیستم‌های تصفیه فاضلاب‌های شهری یکی از مشکلات مهمی که در فاضلاب‌های بیمارستانی وجود دارد، وجود میکروارگانیسم‌های متعدد است. در تصفیه فاضلاب از طریق لجن فعال، فرآیند هوادهی موجود در راکتور سبب تولید حباب‌های کوچک می‌شود. این حباب‌ها وقتی‌که از قسمت انتهایی راکتور به قسمت‌های سطحی فاضلاب می‌آیند، میزان زیادی از باکتری‌ها و ویروس‌ها را به خود متصل می‌کنند. بررسی‌ها نشان داده است که این باکتری‌ها و ویروس‌ها به‌سادگی به هوای اطراف راکتور راه می‌یابند و سبب آلودگی کارکنان و کارگران تصفیه‌خانه می‌شوند.
داشتن حد بهینه راندمان در یک فرآیند تصفیه، نیازمند به‌کارگیری بارگذاری مناسب در تصفیه‌خانه است. بر این اساس قبل از ورود پساب‌های بیمارستانی به داخل تصفیه‌خانه‌های فاضلاب شهری باید آلاینده‌های آن‌ها شناسایی و مشخص شود چه میزان از این آلاینده‌ مجوز تخلیه به محیط‌زیست را دارند.
جدول زیر خصوصیات کیفی فاضلاب تولیدی برخی بیمارستانها را نشان می دهد 

فاضلاب بیمارستانی

 

كميت فاضلاب بيمارستاني با پارامتر سرانه توليد فاضلاب به ازاي هر تخت با واحد ليتر به ازاي هر تخت در روز بيان می‌شود.
فرآیندهای تصفیه به کار گرفته‌شده در فاضلاب بیمارستانی در بیمارستان‌‌های مختلف بسته به نوع خصوصیات فاضلاب تولیدی، فرآیندهای تصفیه فاضلاب بیمارستانی به کار گرفته می‌شوند که از یک حوضچه ساده هوادهی و ته‌نشینی تا راکتورهای عظیم بیولوژیکی و شیمیایی تغییر می‌کنند. در بین فرآیندهای موجود بیش از همه فرآیندهای لجن فعال برای تصفیه فاضلاب‌های بیمارستانی به کار گرفته می‌شوند. در این حالت با استفاده از یک حوضچه، فاضلاب را جمع‌آوری، سپس به داخل حوضچه هوادهی پمپاژ می‌کنند. بعد از واحد هوادهی برای جداسازی لجن‌ها و فلوک‌های تشکیل‌شده از یک واحد ته‌نشینی استفاده می‌کنند. نکات مهم در ساخت و به‌کارگیری این واحدها به‌کارگیری حداقل سطح است. در بیشتر بیمارستان‌های کشور به‌ویژه تهران به علت کمبود فضای در دسترس، امکان استفاده از سیستم‌های پیشرفته همراه با کلیه تجهیزات آن‌ها وجود ندارد، بنابراین بیشتر مدیران بیمارستان‌ها ترجیح می‌دهند که از پکیج‌های تصفیه فاضلاب استفاده کنند. یکی از فرآیندهای مؤثری که در تصفیه فاضلاب‌های بیمارستانی در بعضی از نقاط دنیا به کار گرفته‌شده است، راکتورهای زیستی غشایی مستغرق است. در این روش فاضلاب از طریق پمپاژ، به داخل راکتور تزریق می‌شود و بعد از عبور از آشغال‌گیرهای ریز به قسمت داخل راکتور راه می‌یابد. باکتری‌های متصل به غشای زیستی ترکیبات آلی موجود در فاضلاب را گرفته و تجزیه می‌کنند. به‌صورت کلی می‌توان نشان داد که با استفاده از این روش می‌توان ۸۰, ۹۳, ۸۳ درصد COD, آمونیاک و کدورت از فاضلاب بیمارستانی حذف کرد. یکی از نکات مهم در تصفیه فاضلاب بیمارستانی، استفاده از فضای کم برای جانمایی راکتورها و اجزای تصفیه‌کننده است. در بیشتر بیمارستان‌های موجود در ایران، فضای در دسترس برای نصب واحدهای تصفیه بسیار کوچک است و به همین دلیل طراحان به ساخت پکیج‌های تصفیه فاضلاب روی آورده‌اند. در صورت وجود فضاهای کافی می‌توان از روش‌های تصفیه‌ طبیعی مانند لاگون‌ها و وتلندها برای تصفیه فاضلاب بیمارستانی استفاده کرد. یکی از روش‌هایی که در تصفیه فاضلاب‌های خانگی در مناطق کوچک مورداستفاده قرار می‌گیرد راکتورهای ناپیوسته متوالی است. این راکتورها به‌گونه‌ای راهبری می‌شوند که در فواصل زمانی منظم فاضلاب به آن‌ها تغذیه یا تخلیه می‌شود. نمونه‌های گسترده‌ای از آن‌ها در مناطق مختلف بررسی و امکان‌سنجی به‌کارگیری آن‌ها در تصفیه فاضلاب‌های بیمارستانی ارزیابی‌شده است.
سیستم دیگری که در تصفیه پساب‌های بیمارستانی به کار گرفته می‌شود، دیسک‌های بیولوژیکی دوار است. در این سیستم‌ها بااتصال میکروارگانیسم‌ها به سطح دیسکی که در محیط فاضلاب قرارگرفته است، تصفیه انجام می‌گیرد. راندمان گزارش‌شده از این سیستم در کاهش بار آلودگی قابل‌توجه بوده است، اما بزرگ‌ترین مشکل این سیستم‌ها ایجاد بو است. در سیستم‌هایی که امروزه ساخته می‌شود، دیسک‌ها در یک محیط بسته قرار داده می‌شوند تا بتوان بو را به‌راحتی کنترل کرد ولی مشکل ایجادشده در این حالت کاهش انتقال اکسیژن به لایه‌های زیستی تشکیل‌شده بر روی دیسک دوار است. راندمان‌های حذف گزارش‌شده نشان می‌دهد که وتلندها می‌توانند فرآیند مؤثری در کاهش آلودگی بیمارستانی باشند. یکی از نکات مهمی که در این حالت وجود دارد عایق‌بندی صحیح این وتلندها در برابر نفوذ آلاینده‌ها به آب‌های زیرزمینی است.
شرکت پالود صنعت نیکان با استفاده از توانمندی مهندسین و تکنولوژیهای روز دنیا ، سعی بر رفع این معظل نموده اند . لذا شرکت با هدف به حداقل رساندن هزینه های تصفیه فاضلاب های صنعتی و حفظ محیط زیست آماده همکاری در تصفیه پساب بیمارستانی ، بهداشتی و ... می باشد.کلیه سیستم های تصفیه فاضلاب طراحی شده در قالب پکیج آماده در خدمت مراکز بهداشتی ، بیمارستانها و ... قرار میگیرد .

 



:: برچسب‌ها: تصفیه فاضلاب بیمارستانی,تصفیه پساب بیمارستان,تصفیه فاضلاب بیمارستان,پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستان,تصفیه فاضلاب بهداشتی بیمارستان ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه پساب رنگرزی
دو شنبه 18 مرداد 1400 ساعت 9:14 | بازدید : 26 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

رنگ ماده ای است که به منظور رنگ دهی (رنگ بخشی ) به یک سطح به کار میرود، در حالی که رنگینه ( ماده رنگی ) ماده ای است که هم می تواند برای رنگ بخشی و هم می تواند برای تولید یک رنگ به کار رود. اگرچه رنگ ها عمدتا برای رنگ آمیزی پارچه ها به کار می روند اما کاربردهایی در رنگ آمیزی مواد گوناگون از قبیل چرم، کاغذ، پلاستیک، محصولات نفتی و مواد غذایی نیز دارند. رنگ ها به منظور ایجاد مقاومت در مقابل عوامل محیطی از قبیل آفتاب، باد، امواج نور خورشید و عناصر ساخته دست بشر نظیر اکسیدهای نیتروژن، هیدرولیز و سایر مواد طراحی می شوند. به جز رنگ های به کار رفته در مواد غذایی سایر رنگ ها در مقابل تجزیه بیولوژیکی مقاومت می کنند. ترکیبات اولیه به کار رفته در تولید رنگ ها عمدتا هیدروکربن های آروماتیک مثل بنزن، تولوئن، نفتالن، آنتراسین، پیرن، فنول، پیریدین و کاربازول هستند.
انواع مختلفی از مواد شیمیایی غیرآلی نیز در تولید رنگ ها به کار می روند که از آن جمله می توان به اسید سولفوریک،اولئوم، اسید نیتریک، کلر، برم، سود سوزآور، نیتریت سدیم، اسید هیدروکلریک، کربنات سدیم، بی کربنات سدیم، هیدروسولفیت سدیم، دی اکسید منگنز و غیره اشاره کرد.
ترکیبات اولیه به انواع مختلفی از مشتقات تبدیل می شوند که در نهایت به تولید رنگ منجر خواهند شد. واکنش هایی از قبیل نیتراسیون، احیا، سولفوردار کردن، هالوژن دار کردن، اکسیداسیون و تقطیر برای تشکیل هیدروکربن های جایگزین صورت می گیرد، که معمولا در طبیعت قابل انجام هستند.

انواع رنگ ها

رنگ ها به انواع زیر تقسیم می شوند:
1. اصلی: این رنگ ها عمدتا رنگ های طبیعی هستند.
2. اصلاح شده: در جایی که یک ماده شیمیایی با میل ترکیبی زیاد با پارچه به کار رفته، و به دنبال آن ماده شیمیایی دوم برای ایجاد رنگ به کار می رود.
3. سولفوره: این رنگ ها سایه سنگین و رنگ فوری ایجاد می کنند.
4. پخش شونده: این رنگ ها به عنوان سوسپانسیون به همراه دترجنت ها با هدف نفوذ رنگ به کار می روند.
5. خمره ای: این رنگ ها به وسیله هیدروسولفیت سدیم یا سود سوزآور به حالت محلول در آمده و سپس رنگ جذب شده به حالت غیر محلولش اکسید می شود.
6. نفتول: این رنگ ها با کاربرد مواد شیمیایی مرطوب بر روی پارچه ساخته می شوند و سپس به آن ها فرصت داده می شود که با یکدیگر بر روی پارچه واکنش دهند.
7. واکنش دهنده با الیاف: این مواد پیوندهای شیمیایی واقعی بین رنگ و پارچه تشکیل می دهند.
8. رنگ های استات: عمدتا برای رنگ آمیزی ابریشم مصنوعی، نایلون و الیاف مصنوعی به کار می روند.
فاضلاب های رنگی به طور کلی دارای رنگ بسیار بالا، pH بسیار بالا، قلیائیت بالا، COD بالا، دمای بالا و سمیت بالا هستند، که نه فقط ناشی از مواد رنگی بلکه از مواد شیمیایی به کار رفته در فرآیند تولید نیز ناشی می شود. آن ها همچنین به سختی مورد تجزیه بیولوژیکی قرار می گیرند. نسبت COD به BOD در این فاضلاب ها بسیار بالا است.
با توجه به تنوع بالای فاضلاب ها در فرآیند تولید رنگ و مواد رنگی، عمومی در نظر گرفتن خصوصیات کیفی این فاضلاب ها غیر ممکن است. روش متداول برای حذف رنگ از فاضلاب صنعتی عمدتا شامل تصفیه های بیولوژیکی و فیزیکوشیمیایی و ترکیبی از آنها و انعقاد الکتریکی است.

1. روش های فیزیکی و شیمیایی

• انعقاد با پلیمر
• ترسیب یونی کاتیونی
• جذب سطحی کربنی
• تبادل یون
• تابش با انرژی بالا
• مواجهه با امواج نور خورشید
• تصفیه الکترولیتی
• تصفیه با اوزون
• انعقاد با آهک و فلوکولاسیون
• تصفیه با پراکسید هیدروژن

2. روش بیولوژیکی

• برکه تثبیت فاضلاب( هوازی ، اختیاری و بی هوازی)
• لاگون هوادهی
• صافی چکنده
• فرآیند لجن فعال

3. انعقاد الکتریکی

تصفیه پساب رنگرزی,انعقاد الکتریکی,تصفیه فاضلاب رنگرزی

تصفیه های بیولوژیکی ارزانتر از دیگر روشها هستند، اما سمیت رنگ معمولا از رشد باکتریایی جلوگیری کرده و بنابراین راندمان رنگ زدایی را محدود میکند. و روشهای تصفیه فیزیکی و شیمیایی معمولا به مواد شیمیایی اضافی نیاز دارند که گاهی اوقات آلودگی ثانویه و حجم زیادی لجن تولید میکند.
فرایند انعقاد الکتریکی نوع خاصی از فرایند انعقاد متعارف است که در آن عوامل انعقاد در محل از طریق انحلال آند قربانی با اعمال جریان بین الکترودهای آند– کاتد تشکیل میشوند .در مقایسه با انعقاد شیمیایی متداول، انعقاد الکتریکی دارای مزایای ویژه از جمله، میزان کمتر یونهای انعقادی مورد نیاز، میزان بیشتر حذف آلاینده، عدم نیاز به اضافه کردن مواد شیمیایی، در نتیجه جلوگیری از آلودگی ثانویه و کاهش میزان لجن تولیدی نیازمند دفع، زمان واکنش کم و بنابراین اندازه کوچک راکتور و بهره برداری و نگهداری ساده، قابلیت انتخاب، انعطاف پذیری، سازگار با محیط زیست، ایمنی و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است .



:: برچسب‌ها: تصفیه پساب رنگرزی,تصفیه فاضلاب رنگرزی,روش های تصفیه فاضلاب رنگرزی ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0