عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



به وبلاگ من خوش آمدید

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان waste water و آدرس paloodsanat.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

آمار مطالب

:: کل مطالب : 221
:: کل نظرات : 0

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 0

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز : 3
:: باردید دیروز : 0
:: بازدید هفته : 3
:: بازدید ماه : 125
:: بازدید سال : 892
:: بازدید کلی : 4328

RSS

Powered By
loxblog.Com

تصفیه پساب کشتارگاه
یک شنبه 17 مرداد 1400 ساعت 9:50 | بازدید : 11 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 تصفیه پساب کشتارگاه

 

در کشتارگاه های کوچک معمولا حیوانات را در اواخر غروب دریافت می کنند و آن ها را صبح زود ذبح کرده و به بازار عرضه می کنند. این کشتارگاه ها حیوانات زنده را به صورت دریافت می کنند، این حیوانات برای مدت طولانی نگه داشته نمی شوند و بعید بنظر می رسد که آغل های خیلی بزرگی داشته باشند.
اما کشتارگاه های بزرگ به طور مداوم در طول روز مشغول کار هستند و در نتیجه به امکانات قابل توجهی برای نگهداری دام نیاز دارند. این بدان معنی است که چنین کشتارگاه هایی نه تنها دارای جریانی از فاضلاب حاصل از کشتار بلکه دارای یک جریان فاضلابی است که به فاضلاب دامپروری شباهت دارد.
کشتارگاه های طیور اغلب آغل نگهداری ندارند. مرغ و خروس، در قفس وارد کشتارگاه می شوند و از آن جا که فاصله میان رسیدن و ورود به مسیر فرآیند، معمولا نسبتا کوتاه است، پرندگان قبل از ذبح شدن در این قفس ها باقی می مانند.
فعالیت هایی که در فرآیند کشتن یک دام انجام می شود شامل مراحل زیر است:
1. درآوردن دام ها از آغل های نگهداری
2. بریدن گلو و بیرون ریختن خون
3. ضدعفونی کردن آن با آب جوش
4. پوست کندن
5. خالی کردن شکم
6. شستشوی داخل لاشه
7. معاینه گوشت از نظر انگل
8. انتقال به بازار
این مراحل پتانسیل بالا برای تولید پسماند و فاضلاب می باشد. بریدن گلو و ریختن خون، در صورتی که خون به طور مناسب جمع آوری نشود می تواند به تولید فاضلاب بسیار غلیظ منجر گردد و این جریان د ارای مقدار زیادی نیتروژن و ماده آلی است.
خون ممکن است به عنوان ماده مورد نیاز بعضی از کارخانه ها باشد و به همین دلیل بازیافت می شود.
شست وشوی روده غالبا به مقدار زیادی آب نیاز دارد و به ایجاد فاضلابی با غلظت بالای مواد آلی همراه با مقادیر قابل توجهی ذرات بسیار ریز منجر می گردد.
البته آب در فواصل منظمی برای شستشوی مسیرهای فرآیند و کف محل کار برای حفظ بهداشت محیط کار کشتارگاه نیز مصرف می شود. همه ی این جریان ها باهم ترکیب شده و فاضلاب کشتارگاه را تشکیل می دهند.
مسیر کشتن طیور همان مسیر کشتن دام ها بوده با این تفاوت که مرحله ی پر کندن جایگزین مرحله ی پوست کندن می شود.

ویژگی های فاضلاب کشتارگاه

مقدار و ترکیب فاضلاب کشتارگاه ظاهرا به تعداد و نوع حیوانات بستگی دارد. تا آن جا ک ممکن است، باید خون را با دقت جمع آوری کرده و جدای از فاضلاب دفع نمود. این بدین دلیل است که خون می تواند دارای مقادیر BOD حدود 100000میلی گرم در لیتر باشد. مقادیر SS، به فعالیت های شستشوی روده در کشتارگاه بستگی دارد. برای کاهش دادن میزان SS باید قبل از وصل شدن به جریان فاضلاب اصلی که به سمت تصفیه خانه ی فاضلاب جریان می یابد، عمل پیش تصفیه انجام شود.

در ابتدای چرخه ی تصفیه لازم است که آشغالگیرهای درشت قرار داده شوند. این کار برای این است که تضمین شود ذرات ناخالص مانند مو، پر و قسمت های دور ریخته شده حیوانات ذبح شده وارد سیستم تصفیه نمی شوند و به تجهیزات مکانیکی آسیبی نمی رسانند.
تصفیه فاضلاب در کشتارگاه شامل مراحل زیر می باشد:
1. آشغال گیری
2. چربی گیری
3. راکتور بی هوازی
4. راکتور هوازی
5. راکتور ته نشینی
6. گندزدایی
7. هاضم لجن
بسیاری از امور ناموفق در تصفیه خانه ی فاضلاب کشتارگاه را می توان در ناپایداری های فرآیند دنبال کرد که ناشی از تغییرات موجود در جریان فاضلاب می باشد



:: برچسب‌ها: تصفیه پساب کشتارگاه,تصفیه فاضلاب کشتارگاه ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه فاضلاب چرم سازی و دباغی
شنبه 16 مرداد 1400 ساعت 10:52 | بازدید : 10 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

تصفیه فاضلاب دباغی

صنعت دباغی شامل تبدیل پوست و چرم حیوانات به یک محصول پایانی مفید برای ساخت کالاهای چرمی مانند کفش، کیف، کیف پول، کمربند و لباس می باشد. دباغی پوست با فرآیند دباغی گیاهی که محصول آن چرم ضخیم و محکم می باشد، یا با فرآیند دباغی کروم که محصول آن چرم سبک و باریک است، انجام می شود. فرآیند تولید با حذف لایه های نامطلوب از پوست شروع شده و در نهایت با رنگ های مختلف و پرداخت سطح پایان می یابد.
پوست خام از بدن حیوان ذبح شده جدا می شود. این پوست همراه با موها، روپوست ( در زیر آن )، بافت چربی و بشره می باشد. قسمتی که تبدیل به چرم می شود بشره پروتئین نیمه محلول می باشد، که زمانیکه در آب بجوشد چسب و ژلاتین تولید می کند، ولی زمانی که با عوامل دباغی تصفیه شود تبدیل به چرم می شود.

فرآیند تولید

پوست های دریافتی از کشتارگاه جهت محافظت در برابر حمله میکروبی معمولا در محلول های نمکی خیسانده می شوند. در صورتی که پوست های خیسانده شده در نمک قبل از انتقال به دباغی خشک شوند خیلی سفت می شوند.

اولین مرحله خیساندن پوست

پوست ها در آب جهت حذف نمک نگهدارنده و رفع سفتی پوست می باشد. ممکن است خیساندن به مدت 5-10 روز به طول بیانجامد. این آب علاوه بر نمک، حاوی چرک، پشکل و خون می باشد و رنگ آن سبز زیتونی تیره است.

مرحله برس زنی

بافت چربی از پوست در این مرحله جدا می شود. و ممکن است به صورت دستی یا با وسایل مکانیکی صورت می گیرد. در این مرحله، به منظور شستن ناخالصی ها از جریان مداوم آب استفاده می شود که باعث تولید جریان مداوم فاضلابی با ماهیت کاملا فسادپذیر می شود

مرحله آهک زنی

در این مرحله پوست ها با آهک و یک عامل کاهنده قلیایی مانند سولفید سدیم 〖Na〗_2 S تصفیه می شوند. این مواد شیمیایی به فرآیند تورم پوست کمک می کنند. همچنین موی روی پوست سست می شود.

مرحله مو زدایی

موهای سست توسط ابزار مکانیکی یا به صورت دستی جدا می شوند و این موها به کمک آشغال گیرها از آب جدا می شوند.
مرحله مهم در آماده سازی پوست برای دباغی خیساندن آن در ماده قلیایی است که برای کاهش pH، تورم، تغلیظ الیاف و حذف محصولات تجزیه پروتئینی انجام می شود. بعد از خیساندن، پوست ها در محلول اسیدی رقیق غوطه ور می شوند. در این محلول از کلرید سدیم (5-8 درصد) و اسید سولفوریک ( با قدرت 0.75 درصد) استفاده می شود. واکنش 10-16 ساعت ادامه می یابد. دباغی پوست ها با بارگیری پوست ها در استوانه حاوی سولفات کروم قلیایی و کلرید سدیم انجام می شود. در مرحله بعد نمک کروم به داخل پوست نفوذ می کند. در پایان دوره دباغی، کربنات سدیم یا مواد قلیایی دیگر به استوانه اضافه شده تا ترکیب مواد دباغی با پوست بهتر انجام گیرد. سپس پوست های دباغی شده به طور کامل با آب شسته و با آهک خنثی می شوند. سپس در معرض رنگ آمیزی، مایع زنی چرب و پرداخت قرار می گیرد.
عملیات خیساندن، دفع زائدات پوست، آهک زنی و موزدایی در یک مکان، خیساندن چرم و شست و شوی پوست در اتاق تمیزکاری انجام می شود در حالی که دباغی، سفید شویی،مایع زنی چرب و پرداخت آن در دباغ خانه انجام می گیرد. شست و شو، آهک زنی، خیساندن چرم، دباغی، سفید شویی و رنگ آمیزی، فاضلاب قوی ولی متناوب تولید می کنند، در حالی که دفع زائدات پوست، زدایش مو و شست وشو (جهت حذف آهک) تولید جریان فاضلاب ضعیف ولی مداوم می کند.

ویژگی های فاضلاب

فاضلابی که در هر تن پوست پردازش شده تولید می شود، بین 35_40 مترمکعب می باشد.
فاضلاب دباغی حاوی مقادیر بالایی از BOD، COD، کل جامدات می باشد. این فاضلابها معمولا قلیایی هستند و بوی نامطبوعی دارند. مواد آلی موجود در فاضلاب خام به دلیل pH بالا، اگر به مدت کوتاهی ذخیره شوند به سرعت متعفن نمی شوند. اما وقتی pH آن ها کم باشد بوی بد منتشر می کنند.

تصفیه مقدماتی و اولیه از مراحل زیر تشکیل شده است:
1. آشغال گیری برای حذف مو
2. ته نشینی ساده یا با کمک مواد شیمیایی به منظور حذف آهک و سایر جامدات قابل ته نشینی از فاضلاب
این دو مرحله بدون توجه به شیوه دفع یا تصفیه بیشتر ضروری هستند.
ته نشینی ساده به مدت 24 ساعت سبب کاهش BOD به میزان 40-50 درصد و حذف 80-90 درصدی مواد جامد معلق می شوند.
حوض های ته نشینی می تواند از نوع " پر و خالی شونده " یا نوع پیوسته باشد. حذف لجن به صورت دستی یا توسط وسایل مکانیکی انجام می شود.
آب زدایی لجن به آسانی در طی 6-8 روز در زمستان و 4-6 روز در تابستان انجام می شود. این لجن ویژگی های کودی بهتری نسبت به کود گاوی دارد. جایی که از ترسیب شیمیایی استفاده می شود، حذف بیشتر BOD و جامدات معلق به دست می آید.
منعقد کننده های شیمیایی مورد استفاده آلوم، کلرید فریک و آهک می باشند، در حالی که تنظیم pH با اسید سولفوریک یا دی اکسیدکربن انجام می شود. فاضلاب می تواند به طور موثری به وسیله انعقاد با آلوم، تصحیح pH با اسیدسولفوریک و اختلاط با هوای فشرده ( جهت کاهش 93 درصدی جامدات معلق و کاهش 57 درصدی BOD ) تصفیه شود.

دفع لجن

لجن تولید شده در دباغی از واحدهای خیساندن، آهک زنی حاصل می شود. همچنین آشغالگیر، شن گیر، آدم رو، حوض های پیش ته نشینی، حوض های اضافه کردن مواد شیمیایی و زلال سازها لجن تولید می شود. دفع نهایی لجن از همه این منابع یک مشکل جدی می باشد. که میتوان دفع بوسیله
1. سوزاندن
2. استفاده به عنوان کود
3. استفاده در ساخت آجر
4. هضم بی هوازی
را پیشنهاد کرد.



:: برچسب‌ها: تصفیه فاضلاب چرم سازی و دباغی,تصفیه فاضلاب چرم سازی,تصفیه فاضلاب دباغی, ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه پساب دامداری
پنج شنبه 14 مرداد 1400 ساعت 8:54 | بازدید : 14 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

تصفیه پساب دامپروری

در حالی که فعالیت های پرورش دام بسیار بزرگ در آسیا همراه با ده ها هزار جمعیت دام ساکن در هر مزرعه وجود دارند، مع الوصف تعدادشان خیلی زیاد نیست. بسیاری از محل های پرورش دام نسبتا کوچک بوده و دارای 10 تا 1500 راس دام ساکن می باشند. این مزارع کوچک به طور معمول به صورت خانوادگی اداره شده و در نزدیکی شهرها قرار گرفته اند. در دهه های گذشته، تلاش هایی انجام شده تا این مزارع کوچک جمع شوند و آن ها را در گروه هایی با بیش از 100000 راس دام در هرگروه سازمان دهی کنند بطوری که بتوان فاضلاب هایشان را به صورت متمرکز کنترل نمود.
آغل های دام معمولا با دور ریختن فضولات تمیز نمی شوندکه منجر به تولید فضولات نسبتا خشک گردد. در عوض، فضولات از آغل ها از طریق شست وشو با آب، به بیرون از آغل هدایت شده و برطرف می شوند. در نتیجه، فضولات حاصل از این گونه مزارع پرورش دام مایع هستند. این فاضلاب بسیار قوی است، هم از نظر شدت آلودگی ماده آلی و هم مقدار مواد جامد معلق.
در حالی که مزارع بزرگ دارای ترکیبی از دام های ماده و دام های نر، دام های نوزاد، توله های کوچک از شیر گرفته شده و دام های در حال رشد هستند، بسیاری از دامداری های کوچک به پرورش حیواناتی با یک اندازه ی خاص تمرکز می کنند تا نیازهای بازار محلی را برآورده سازند.

مشخصه های فاضلاب دامداری

مقدار و ترکیب فاضلاب دامپروری به تعداد حیوانات موجود در مزرعه، وزن، سن و ترکیب غذایشان بستگی دارد. موادی از قبیل ویتامین ها، آنتی بیوتیک ها و تقویت کننده ها در عمل کاتالیزورهای رشد در فرمولاسیون تغذیه ی حیوان به کار برده می شوند و این ترکیبات می توانند در فاضلاب پایدار شوند. قبل از شست و شو و جاری شدن، فضولات دامپروری عمدتا از ادرار و مدفوع تشکیل شده است.
حجم آب شستشو دهنده به کار رفته می تواند بسته به شیوه های تمیز کردن از مزرعه ای به مزرعه دیگر متفاوت باشد. با توجه به جدول زیر مشخصه های مهم فاضلاب دامپروری عبارتند از SS خیلی زیاد و مقدار ماده آلی زیاد، علاوه بر این آمونیاک مسئله مهمی است. در مکان هایی که فاضلاب دریافتی حاوی مقدار زیادی نوترینت ها باشد خطر نیتروژن و فسفر موجود در فاضلاب یک معضل خواهد بود.
تصفیه فاضلاب دامپروری

فاضلاب دامداری چون منشا حیوانی دارد می توان انتظار داشت که دارای اجزا تشکیل دهنده آلی باشد که به آسانی قابل تجزیه ی بیولوژیکی بوده. در مزارع دامپروری فاضلاب به صورت پیوسته تولید نمی شود. آغل ها احتمالا دو بار در روز در طی ساعات کاری با جریان آب شسته می شود. این بدان معنا است که دو پیک یا جریان حداکثری در جریان های فاضلاب روزانه وجود دارد.

تصفیه فاضلاب دامپروری

 

چرخه ی تصفیه معمولا شامل :
1- زدایش ذرات درشت
2- یکنواخت سازی
3- کاهش شدت آلودگی مواد آلی (یک فرآیند بی هوازی )
4- زدایش مواد آلی در محدوده مجاز تخلیه ( یک فرآیند هوازی )
5- حذف نوترینت ها در جاهای ضروری
6- تصفیه لجن


آشغالگیر های درشت که در ابتدای تصفیه خانه واقع شده اند برای محافظت از تجهیزات مکانیکی جریان در پایین دست عمل می کنند. این آشغالگیرها مهم هستند زیرا تکه های بزرگی از مواد گوناگون ممکن است وارد زهکش ها شوند.
آشغالگیرهای ریز ممکن است پس از آشغالگیرهای درشت قرار گیرند و این ها می توانند با توجه به زدایش مواد جامد، جایگزین زلال سازهای اولیه شوند. کارکردن زلال سازهای اولیه ممکن است به دلیل قابلیت تجزیه ی بیولوژیکی اندکی مشکل باشد، زیرا در طی دوره های با جریان کم، زمان ماند باید طولانی تر طراحی شود و در این شرایط با آزاد شدن گاز شرایط گندیدگی می تواند توسعه یابد.
هنگامیکه چرخه تصفیه شامل فرآیندهای با جریان پیوسته باشد، نیاز به یکنواخت سازی فاضلاب وجود دارد به طوریکه فاضلاب حاصل از دو مرحله تخلیه در طی روز بتواند در طول شبانه روز توزیع شوند، هرچند نگهداری فاضلاب دامپروری به دلیل قابلیت تجزیه ی بیولوژیکی آن روش مطلوبی نیست. به همین دلیل، مخازن نگهداری معمولا کوچک طراحی می شوند و یا اینکه کنار گذاشته می شوند. در مکان هایی که مخازن نگهداری وجود ندارد، فرآیند با جریان پیوسته باید دارای گنجایش کافی باشد. به همین دلیل، بسیاری از سیستم های تصفیه دارای برکه های تثبیت می باشند. برکه های تثبیت برای کاهش دادن قدرت ماده ی آلی به کار برده می شوند. این برکه ها حداکثر با عمق 4 متر، به ازا هر 100kg دام 5-6/5 متر مکعب ساخته می شوند. pH بهره برداری به طور معمول 6/8-7/4 بوده و اختلاط مطلوب ( در برکه ها با جریان چرخشی ) است. پساب خروجی از برکه وارد مرحله بعد یعنی تصفیه هوازی می شود. بو یکی از مشکلاتی است که در برکه های بی هوازی وجود دارد مخصوصا اگر برکه ها به طور مرتب لجن زدایی نشده باشد. میزان انباشت لجن می تواند به اندازه 0/15 مترمکعب به ازای هر راس دام در طی سال در نظر گرفت.
ممکن است گاهی اوقات پساب بعد از برکه بی هوازی وارد برکه اختیاری شود. این برکه ها دارای عمق 2-3 متر است که زمان ماند هیدرولیکی آن به طور معمول 10-15 روز است و زدایش BOD می تواند 70 درصد یا کمتر باشد.
چون نسبت COD/BODدر فاضلاب دامپروری بزرگتر از 0.5 است، استفاده از روش بیولوژیکی برای تصفیه فاضلاب گزینه مناسبی می باشد. فرآیند هوازی، از قبیل برکه هوادهی شده، برای حذف مواد آلی و حذف نیتروژن فاضلاب استفاده می شود. برکه های هوادهی با عمق 3-5 متر ساخته شده و می توانند بارگذاری بسیار متنوعی از 0.6-6 متر مکعب حجم برکه به ازای هر 100kg دام داشته باشند. غیر از برکه هوادهی از سایر فرآیندهای لجن فعال می توان استفاده کرد. این روش های لجن فعال با جریان های لجن برگشتی 25-50 درصد از جریان ورودی فاضلاب بهره برداری می شوند. از میان روش های لجن فعال، هوادهی گسترده یکی از بهترین گزینه ها برای تصفیه میکروبیولوژیکی فاضلاب دامپروری می باشد.
بجای برکه های بی هوازی می توان از سپتیک تانک هم استفاده کرد. چون بخشی از مواد آلاینده فاضلاب قابلیت ته نشینی یا شناور بودن را دارد، پس با استفاده از سپتیک تانک می توان بار وارده به واحدهای بعدی تصفیه فاضلاب را کاهش داد. با استفاده کردن از سپتیک می توان در هزینه ها هم صرفه جویی کرد. با در نظر گرفتن یک سپتیک با حجم بیشتری، عملیات یکنواخت سازی هم درون سپتیک انجام می شود و فاضلاب خروجی از سپتیک تانک حجم نسبتا ثابتی برای فرستادن به واحدهای دیگر تصفیه را دارا می باشد.
بعلت دارا بودن شرایط لازم برای رشد میکروارگانیسم ها بازدهی سپتیک تانک در تصفیه فاضلاب دامپروری برای BOD و COD معمولا بین 35-40 درصد و برای TSS به 60 درصد می رسد.



:: برچسب‌ها: تصفیه فاضلاب دامپروری,تصفیه فاضلاب دامداری,تصفیه فاضلاب شیردوشی,تصفیه پساب دامداری و دامپروری ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه پساب کاغذسازی و کارتن سازی
سه شنبه 12 مرداد 1400 ساعت 15:3 | بازدید : 20 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

تصفیه پساب کاغذسازی و کارتن سازی

 

نوع در مراحل توليد كاغذ و استفاده زياد از آب در هر يكي از اين مراحل، باعث شده كه صنايع توليد كاغذ در كنار صنايع خودروسازي، نفت و پتروشيمي و صنايع فولادسازي بعنوان بزرگترين صنايع مصرف كننده آب و طبعاً توليد كننده فاضلاب در بين صنايع موجود در جهان باشد اين فاضلاب ها در كنار حجم زياد آنها، داراي غلظت بالايي از BOD ، COD ، PH، مواد معلق ، رنگ و كدورت مي باشند. آلاينده هاي اصلي فاضلاب صنايع کاغذ سازي را ميتوان به سه دسته تقسيم کرد :مواد آلي معلق ، رنگ و جامدات غير آلي.
جدا از تنوع زياد آلاينده ها و ساختمان پيچيده آنها، بسياري از تركيبات موجود در فاضلاب كم محلول در آب هستند و مقاومت آنها در برابر روش هاي تصفيه خصوصاً تصفيه بيولوژيكي و رنگ تند قرمز مايل به قهوه اي آنها مشكلات زيادي را براي فرآيندهاي تصفيه پديد آورده است. در اين ميان تركيبات كلردار و مواد رنگ زا به عنوان نگراني هاي اصلي در تصفيه اين فاضلاب ها است. همچنين تاثير سوء تخليه اين فاضلاب­ها بر زيبايي و مسائل زيست محيطي را هم بايد در نظر داشت. مجموع اين عوامل باعث شده تا فاضلاب صنايع كاغذسازي يكي از مشكل ترين تصفيه هاي صنعتي را داشته باشد كه با پيچيدگي در فرايندهاي مربوطه همراه است.

 

ساختمان رنگدانه ها و تركيبات رنگزاي موجود در فاضلاب ها

 

عمده رنگ موجود در فاضلاب صنايع كاغذسازي، در فرآيند توليد خمير از چيپس و در فرآيند رنگبري از ليكور سياه بوجود مي آيد و بخش ديگر از تجزيه كربوهيدرات هاي موجود در ساختمان چوب است.همچنين مطالعات متعدد نشان مي دهد كه بخش كوچكي از مواد موجود در فاضلاب صنايع كاغذسازي، شامل تركيبات آلي طبيعي، تركيبات آلي سنتزي، مواد هيوميك و بصورت مواد معلق كلوئيدي است كه توسط تصفيه فيزيكي و با روشهاي ته نشيني در كلاريفايرها قابل حذف است. اما بخش بزرگتري از اين فاضلاب­ها بصورت محلول در آب و محتوي موادي با ساختاري حلقوي ليگنين و مشتقات آن است كه به صورت تركيبات پليمري با مقاومت زياد وابعاد واجرام مولكولي مختلف است.
بعضي از اين اجزا داراي بار آنيوني بالايي هستند. اين رنگدانه ها در برابر تكنيك هاي معمول تصفيه مانند تجزيه بيولوژيكي و اكسيداسيون شيميايي مقاوم هستند و از بين سيستم هاي تصفيه عبور كرده و رنگ اضافي بر جاي مي گذارند به همين جهت حذف اين بخش از پساب بسيار مشكل و هزينه بر است و مشكل اصلي، حذف رنگ از اين فاضلاب هاست
عوامل عمده رنگزايي در فاضلاب صنايع كاغذ سازي را به گروه هاي زير نسبت مي دهند:
• ساختمان كوئينون
• راديكالهاي آزاد
• كمپلكس هاي آلي- فلزي
• گروه هاي -CH=CH-
• گروه هاي كربنيل (C=O) متصل به حلقه آروماتيك
از بين موارد فوق، گروه هاي با باند دو گانه متصل به حلقه آروماتيكي و گروه هاي كوئينوني، عوامل اصلي رنگزايي در فاضلاب ها اعلام شدند.
فاضلاب صنايع كاغذسازي يكي از منابع اصلي ليگنين موجود در آب هاي عمومي است. اين ماده تقريباً داراي قابليت تصفيه بيولوژيكي متوسط به پائين است. اين عنصر بطور تدريجي و در فواصل زماني طولاني بصورت بيولوژيكي تجزيه شده و باعث تخليه اكسيژن مي شود.
بررسي رفتار و منابع تركيبات آلاينده هاي موجود در پساب صنايع كاغذ سازي :
تركيبات تشكيل دهنده رنگ و آلودگي فاضلابهای صنايع كاغذ سازي از تنوع بسيار زيادي برخوردارند. همچنين منابع مختلفي براي توليد اين آلاينده ها و تركيبات رنگ زا در حين پروسه توليد وجود دارد كه پس از جمع شدن فاضلاب هر يك از اين واحدها، حجم بسيار زيادي از فاضلاب براي تصفيه شدن در انتظار ميماند.
تفاوت در غلظت، اجزاء تشكيل دهنده و بار آلودگي موجود در فاضلاب خروجي هر يك از واحدهاي پروسه توليد نيز از جمله عواملي است كه باعث بروز مشكلاتي در امر تصفيه اين فاضلاب ها مي شود.بطور كلي قسمت اعظم اين آلودگي ها را تركيبات استخراجي از چوب كه ماهيت طبيعي دارند تشكيل ميدهند. اين قسمت، شامل مواد و تركيباتي از قبيل: كربوهيدرات ها، اسيدهاي چرب، رزين ها و مواد آلي و غيرآلي ناشي از آنها، ليگنين و مشتقات آن، تانن ها (جوهر مازو) و اسيد هاي آروماتيك و… است
بخش ديگر اين آلودگي ها را، تركيبات شيميايي و مواد افزودني كه در حين پروسه توليد، استفاده ميشود تشكيل مي دهد. مانند تركيبات فلزي، تركيبات آلي سنتزي، پيگمنت ها، پركن ها و پكينگ ها، آهار، چسب، صمغ، ضد كف ها، اسيدها و بازها، ضد زنگ، مواد شيميايي مصرفي براي پخت خمير وساير مواد شيميايي كه در خلال فرآيندهاي صنعتي، توليد و مصرف مي شوند. بعضي از اين تركيبات داراي ساختمان پيچيده و بعضي ساختاري ناشناخته دارند. بعضي از اجزا سازنده چوب مانند اسيدهاي رزيني، چربيها، تركيبات فنولي در حلال هاي آلي مانند اتانول حل مي شوند و برخي ديگر مانند كربوهيدرات ها، تانن ها، نمك هاي معدني موجود در چوب توسط آب نيز قابل حل هستند.
بطور كلي، رنگ، مواد آلي معلق و جامدات غير آلي، آلاينده هاي اصلي صنايع چوب و كاغذ بحساب مي آيند. مكرراً از ليگنين به عنوان يكي از آلاينده هاي اين صنعت نام برده شده است. ولي حالا بايد كامل كرد كه ليگنين، تاننها كه تركيباتي فنولي هستند و مشتقات آنها كه داراي مقاومت زياد و وزن مولكولي بالا هستند، به عنوان آلاينده هاي درجه يك در آلودگي، كدورت رنگ و سميت فاضلاب صنايع كاغذسازي به شمار مي آيد و حجم زيادي از فاضلاب هاي توليدي، شامل اين مواد مي شود.
از سوئي، موادي كه براي تصفيه آب و فاضلاب واحدها مصرف مي شود مانند آب مورد نياز براي واحد بويلر كه داراي سختي در حد صفر است، سبب افزايش آلودگي فاضلاب هاي كاغذ سازي مي شود.مانند آهك، نمك هاي فلزي، پلي الكتروليت هاي مختلف، سيليكات ها، اسيد و باز و…

در كل، مواد آلي آلايندة فاضلاب هاي صنايع كاغذ سازي به سه دسته تقسيم مي شوند

مواد آلي طبيعي: شامل مواد هيوميك، موجودات ميكروبي و ديگر مواد آلي حل شده ناشي از صنايع كوچك و…
مواد شيميايي آلي سنتزي: شامل مواد آلي شيميايي فرار، مواد فرار سطحي و…
محصولات جانبي شيميايي : مانند مواد افزودني وارد شده به سيستم و نيز موادي كه در خلال فرايند تصفيه آب و ديگر فرايندها تشكيل مي شوند.

 

منابع آلاينده هاي موجود در فاضلاب صنايع كاغذ سازي

همانطور كه پيشتر ذكر شد منابع مختلفي ميتوان براي فاضلابهای صنايع كاغذسازي برشمرد اما منابع اصلي آلودگي در ميان واحدهاي مختلف صنايع کاغذ سازي ، واحد هاي توليد خمير کاغذ و رنگبري آن ميباشند.
فاضلاب واحد توليد خمير کاغذ :مجموعه فعل و انفعالاتي که بر روي خرده هاي چوب (چيپس)انجام ميشود و آن را به خمير کاغذ تبديل ميکند را در اصطلاح ” فرايند توليد خمير کاغذ” نامند. اين واحد در واقع به جهت توليد مواد خام اوليه از اصلي ترين واحدهاي شركت هاي كاغذسازي محسوب ميشود و عمليات آن مجموعه اي از فرآيندهاي فيزيكي و شيميايي پيچيده است كه بر روي خرده هاي چوب انجام ميشود.اين واحد سهم عمده اي در توليد فاضلاب صنايع كاغذسازي دارد كه داراي بار آلودگي آلي بسيار زيادي است و نقش مهمي در بار آلودگي نهايي فاضلاب كارخانه دارد.طي فرايند توليد خمير کاغذ ، خرده چوبها در يک مايع پخت شيميايي ، پخته ميشوند و به اجزا غير سلولزي حل شده ، تجزيه می گردد فيبرهاي سلولزي آزاد شده چندين بار شسته ميشوند و نتيجه اين فرايندها فاضلابی است كه شامل مجموعه اي از آلاينده هاي چوب مانند پلي ساکاريد ها، ليگنين ها، اسيدهاي آلي، چربي ها و کربوهيدرات ها و … مي باشد.


فاضلاب واحد رنگبري خمير کاغذ :


اين واحد با دارا بودن ميزان بسيار بالاي ليگنين در پساب خروجي آن كه در طي عمليات رنگ زدائي از خمير كاغذ بجا مي ماند، بعنوان منبع اصلي توليد رنگ در فاضلاب هاي صنايع كاغذسازي محسوب ميشود كه به همراه آن ميزان زيادي نيز آلاينده هاي آلي وارد پساب مي كند.
اين عمليات اغلب به دوصورت ممكن است كه اجرا شود :
- كلريناسيون خمير کاغذ براي ليگنين زدايي کامل .
- استفاده از پراكسيد هيدروژن باكمك موادي مانند آب اکسيژنه.
در مرحله اول ترکيبات ليگنين کلره ميشوند ولي هنوز حلاليت آنها در آب کم است به همين دليل در مرحله دوم يک محلول کاستيک مانند سود را به خمير اضافه ميکنند تا با افزايش pH اين ترکيبات را قابل حل در آب ميسازد. و در نتيجه اين ترکيبات به همراه آب از خمير جدا ميشوند.آلودگي هاي كه از مرحله كلريناسيون خمير کاغذ حاصل ميشوند عمدتاً ماهيت آلي دارند و اغلب شامل كلروليگنين ها، فنل ها، اسيدهاي چرب، كربوهيدراتها و … است و پارامترهاي آلودگي در بعضي از آنها مانند رنگ و ميزان سميت بسيار بالاست كه اين شدت بيشتر از كلروليگنين توليدي است كه عامل اصلي آلودگي در فاضلابهاست.
همانطور كه گفته شد، اين واحد قسمت اعظم رنگ و COD فاضلاب را توليد ميکند. علت اين امر حجم بالاي ليگنين موجود در فاضلاب آن است.

آلودگي هاي ناشي از مواد افزودني

جهت بالا بردن بازده و افزايش کيفيت نهايي محصول، از يکسري مواد شيميايي افزودني استفاده ميشود كه در خلال فرايند توليد کاغذ به چرخه توليد اضافه ميشوند اين دسته نيز هرچند اندك بر آلودگي فاضلاب صنايع چوب و کاغذ تاثير مي گذارند.يك دسته از اين مواد پيگمنت ها هستند كه كاربردهاي متنوعي در صنعت دارند. در صنايع کاغذ سازي براي اثر گذاري روي رنگ از اين مواد خام معدني استفاده ميشود . از ديگر مواد افزودني در طي فرايند توليد ميتوان به مواد آهاري ، چسبها ، رزينها ، منعقدکننده ها، مواد ضد باکتري و ضد کفها اشاره کرد.

ساير منابع آلودگي فاضلابها

 

علاوه بر موارد ذکر شده در فوق كه بعنوان منابع اصلي توليد آلودگي محسوب ميشوند، منابع ديگري نيز وجود دارند که به افزايش ميزان آلودگي کمک ميکنند . شامل :
• آب مورد استفاده در مرحله پوست كني و شستشوي چوب و توليد چيپس
• مايعات حاصل از بخارات خروجي از دايجستر ها
• مايعات حاصل از بخارات خروجي از تبخير کننده هاي واحد بازيافت
• آب سفيد خروجي از غربالها و شوينده ها
• آب سفيد ماشين هاي کاغذ سازي
پارامترها مؤثر در انتخاب يك سيستم تصفيه مناسب :
هر روزه با پيشرفت روز افزون تكنولوژي ، تكنيكهاي پيشرفته اي براي تصفيه فاضلابهای صنعتي ارائه ميشود كه اكثر اين روش ها امروزه بصورت تركيبي از روش هاي فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي است كه در اين صورت به ترتيب به آنها تصفيه مقدماتي، ثانويه و نهايي اطلاق مي شود. براي انتخاب سيستم تصفيه مناسب، پس از بررسي كامل مقررات زيست محيطي وشناسائي نوع و ميزان آلاينده و مشخصات فاضلاب ورودي و پساب خروجي، اهداف تصفيه مشخص ميشود و با توجه به آن روش مناسب يا تركيبي مطلوب از آنها برگزيده مي شود . بديهي است كه كليه واحد هاي تصفيه پساب، جهت كاهش ميزان آلودگي طراحي ميشوند. اما آنچه كه مهم است انتخاب بهترين روش و مناسب ترين سيستم براي هر واحد صنعتي با در نظر گرفتن كليه شرايط پساب، فرايندهاي واحد و مشخصات محيط دريافت كننده فاضلاب ميباشد.
شرايط اقليمي، موقعيت جغرافيايي، پارامترهاي كمي- كيفي فاضلاب و ميزان تصفيه مورد نظر بر اساس ملاك هاي زيست محيطي محلي، از ديگر عوامل انتخاب يك سيستم تصفيه محسوب مي شود. اين آلترناتيوها براي تصفيه فقط محدود به تركيبات آلي نمي شوند، بلكه حذف فلزات و كاهش نمك هاي حل نشده و ديگر مواد آلاينده نيز مد نظر مي باشد. روش هاي تصفيه اغلب شامل بيش از يك فرايند است و ترتيب آنها در فرايندهاي چندگانه بسيار با اهميت است و معمولاً تركيبي از روش هاي مذكور براي انجام عمليات تصفيه استفاده مي شود.
در پساب با pH بالا ، احتياج به مرحله خنثي سازي مقدم بر مثلاً تصفيه بيولوژيكي است چون pH بالا در جهت عكس بر رشد باكتري ها اثر مي كند و اين مطلوب نيست .
همچنين ترتيب فرايندهاي تصفيه بر هزينه هاي عملياتي نيز تأثير گذار است. مثلاً به دلايل متعدد، ته نشين سازي اوليه مقدم بر تصفيه بيولوژيكي دارد مثلاً :
• حذف بعضي BOD با روش هاي عملياتي كم هزينه.
• حذف اجسام هرز و ضايعاتي كه بر عمليات تصفيه بيولوژيكي اثرگذار است.
• ايجاد جريان همسان سازي شده پيش از ورود فاضلاب به قسمت مربوط به فرايند تصفيه بيولوژيكي.
بطور كلي هر فرايند تصفيه، اهداف ذيل را دنبال مي كند :
• حذف مواد معلق و شناور
• حذف مواد آلي وقابل تجزيه
• كاهش كدورت و رنگ تا حد قابل قبول
• از بين بردن عوامل بيماري زا و ناسازگار با محيط زيست

بعضي از روش هاي تصفيه متداول

 

تصفيه بيولوژيكي- اكسيداسيون با اكسيدانت هاي شيميايي- انعقاد- روش هاي الكتروشيميايي- فرايندهاي تبادل يوني- استفاده از كمك منعقد كننده ها مانند خاك رس در كنار آلوم- فرايندهاي جذب سطحي- فرايندهاي غشايي- واكنش هاي احياي شيميايي و … با توجه به شدت آلودگي ها در فضلاب هاي كاغذ سازي، اغلب روش هاي فيزيكي كه بعنوان روش هاي “پيش تصفيه” موسوم هستند، به تنهايي براي كاهش ميزان آلودگي و رنگ فاضلاب هاي صنعتي كافي نمي باشند. همچنين هرچند تركيباتي مانند اسيدهاي آلي، الكل هاي با وزن مولكولي پائين و… طي تصفيه بيولوژيكي حذف ميشوند اما بعضي ديگر از آلاينده ها توسط اين روش قابل حذف نيستند.
لذا جهت رساندن كيفيت فاضلابها به حد مناسب و مطابق با قوانين زيست محيطي، استفاده از روشهاي ديگر تصفيه، از جمله روش هاي شيميايي ضروري ميباشد.

مهمترين روشهاي تصفيه شيميايي عبارتند از :
فرايند انعقاد و لخته سازي شامل :
• منعقدكننده آلومينيوم آلوم
• منعقدكننده هاي پليمري پلي الكتروليت
• كمك منعقد كننده ها شامل خاك رس، اسيد، باز، بنتونيت و …
• الکتروکواگولیشن
فرايندهاي اكسيداسيون شامل :
• كلريناسيون
• پراكسيد هيدرژن
• روش هاي فتوكاتاليستي
 ازناسيون
• روش هاي اكسيداسيون تركيبي و …
• احياي شيميايی (الکتروشیمیایی(



:: برچسب‌ها: تصفیه پساب کاغذسازی و کارتن سازی,تصفیه فاضلاب کاغذسازی,تصفیه فاضلاب کارتن سازی,تصفیه فاضلاب مقواسازی ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه فاضلاب مقوا سازی
دو شنبه 11 مرداد 1400 ساعت 17:0 | بازدید : 15 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 تصفیه فاضلاب مقواسازی

 

تولید و ساخت کاغذ از خمیر کاغذ، صنعتی است که با مصرف آب زیاد همراه بوده و طی دو مرحله انجام می شود:


1. تبدیل مواد خام به خمیر کاغذ به کمک هضم با مواد شیمیایی
2. تبدیل خمیر به کاغذ

ماده ی خام به کار رفته در این صنعت عمدتا سلولز می باشد که از چوب، کاغذهای قدیمی، کنف، ساقه برنج و گندم ، خیزران (بامبو)، تفاله ی نیشکر، و غیره به دست می آید.
فرآیند خمیرسازی سلولز را از این اجزاء جدا کرده و سپس این سلولز به کاغذ تبدیل می شود.
بسته به نوع محصول نهایی مورد نظر، ماده ی خام تغییر می کند، به این معنی که چوب و تفاله ی نیشکر برای تولید کاغذ با درجه پایین و متوسط، کاغذ روزنامخ برای تولید کاغذهای با کیفیت بالا مورد استفاده است. در حالی که مواد باقیمانده بی مصرف برای تولید کاغذهای نوشتاری با اندازه ی کوچک به کار می رود.
مواد شیمیایی به کار رفته در فرآیند تولید خمیر کاغذ هیدروکسید سدیم، سولفات سدیم، بیوسولفیت کلسیم و سولفیت سدیم هستند.

فرآیند تولید

مواد خام ( بخصوص کنده های چوبی ) قبل از هضم باید خیس شود، پوست آن کنده شده و ریزریز گردد. خیس کردن باعث نرم شدن پوست درخت گردیده و شیره ی درخت را حذف می کند. پوست نرم شده ی کنده، به وسیله ی وسایل مکانیکی جدا می شود. کنده ها سپس به قطعات کوچکتر خرد شده و هضم می شود.
مواد شیمیایی مورد استفاده شامل سولفید سدیم هیدروکسیدسدیم و کربنات سدیم می باشد.
فاضلاب تولید شده در اینجا مایع سیاه رنگ بدبویی است که شامل مواد شیمیایی بدون واکنش و دیگر ناخالصی های چوب می باشد.
خمیر کاغذ هضم شده ای که به طور طبیعی سلولز در آن وجود دارد، با آب شسته می شود که این امر سبب تولید پساب قهوه ای رنگی حاصل از شست و شو می کند. سپس این خمیر کاغذ برای حذف خرده چوب های ریز و فرآوری نشده غربال می شود.
حجم فاضلاب تولید شده به طبیعت مواد خام بستگی داشته و در محدوده بین 150-500 مترمکعب در هر تن خمیر کاغذ خشک تولید شده می باشد.

اثرات آلودگی

اثرات آلودگی تخلیه فاضلاب خام کارخانه ی کاغذ در زیر آمده است:
1. کاهش اکسیژن در آب های پذیرنده
2. حضور رنگ های نامطلوب، بو و مزه در آب
3. کاهش فتوسنتز
4. تشکیل بستر مواد معلق ته نشین شده در کف آب های پذیرنده
5. مرگ ماهی ها
6. افزایش سمیت در محیط های آبی به دلیل شکل گیری مرکاپتان ها، پنتا کلروفنل ها، سدیم پنتا کلروفنات ها و ...

ویژگی های فاضلاب کاغذ و مقواسازی

فاضلاب معمولا به طور ذاتی قلیایی بوده و دارای مواد معلق، کل جامدات و COD بالا می باشد و BOD نسبتا پایینی دارد.

تصفیه فاضلاب

فاضلاب ناشی از صنایع خمیر کاغذ و کاغذ، به طبیعت فاضلاب و کیفیت جریان پساب تصفیه شده وابسته است که ممکن است قبل از تخلیه به محیط و با استفاده از روش های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی یا ترکیبی از روش های مذکور مورد استفاده قرار گیرد. در فرآیند تصفیه، حذف رنگ مهمترین نیاز می باشد.

تصاویر تصفیه فاضلاب کاغذ و مقواسازی به روش انعقاد الکتریکی

با عنایت به ساخت راکتورهای PECR در شرکت مهندسین پالود صنعت نیکان ، پیشنهاد این شرکت برای تصفیه فاضلاب کاغذ و مقواسازی استفاده از تلفیق دو روش تصفیه PECR به عنوان پیش تصفیه الکترو شیمیایی و تصفیه بیولوژیکی بی هوازی UABR هوازی حوضچه ی IFAS می باشد.

 



:: برچسب‌ها: تصفیه فاضلاب مقواسازی,تصفیه فاضلاب کارتن سازی,تصفیه فاضلاب کاغذسازی و مقواسازی ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
کلرزن اتوماتیک
سه شنبه 5 مرداد 1400 ساعت 18:11 | بازدید : 15 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

کلرزن اتوماتیک

 

 کلرزنی یا استفاده از کلر به شکل های مختلف یکی از رایج ترین فناوری های گندزدایی فاضلاب است. کلر علاوه بر گندزدایی می تواند به منظور کنترل بوها، بالجینگ لجن و عوامل مزاحم(مثل پشه های ریز) نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

در سال 1979، بیشتر از 95 درصد تصفیه خانه های فاضلاب از سیستم کلرزنی برای گندزدایی پساب خود استفاده می کردند. در سال 1979، تقریبا 90 درصد از تصفیه خانه های بررسی شده از گاز کلر به منظور گندزدایی استفاده می کردند ولی در سال 2003 این میزان به 41 درصد کاهش پیدا کرد. بیشتر تصفیه خانه هایی که از گاز کلر استفاده می کردند به استفاده از هیپو کلریت تغییر فناوری داده و مابقی از فناوری ازن استفاده کردند.

از بین تصفیه خانه هایی که از گاز کلر استفاده می کردند، بیش از 50 درصد آن ها طوری طراحی شده اند که تا قبل از سال 2013 به فرآیند گندزدایی دیگری تغییر داده شوند. از بین این تصفیه خانه های طراحی شده جهت تغییر به فناوری ازن و مابقی جهت تغییر به فناوری هیپو کلریت طراحی شده اند. تولید در محل هیپو کلریت هنوز هم یک فناوری در حال رشد و ظهور محسوب شده و تنها 2 درصد از POTWsهای بررسی شده توسط WEF از آن استفاده می کنند.

گاز کلر و هیپو کلریت سدیم مایع، مهمترین ترکیبات کلر هستند که در تصفیه خانه های فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرند. از هیپوکلریت کلسیم جامد به ندرت و آن هم در سیستم های خیلی کوچک استفاده می شود. ترکیبات شیمیایی کلر معمولا از منابع تامین خارجی خریداری می شوند ولی هیپوکلریت سدیم می تواند در محل نیز تولید شود.



:: برچسب‌ها: کلرزن اتوماتیک,کلرزن هوشمند,کلرزنی,کلرزن,کلریناتور ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
کیفیت آب رودخانه ها
یک شنبه 3 مرداد 1400 ساعت 16:59 | بازدید : 16 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

کیفیت آب رودخانه ها

رودخانه ها همواره جز اصلی ترین منابع تامین آب اجتماعات بشری بوده اند. از این رو، کیفیت آب رودخانه ها به طور وسیع مورد مطالعه قرار گرفته اند.

آب های سطحی به دو گروه :
آب ساکن
آب جاری
تقسیم می شوند.
رودخانه ها و نهرها را آب های جاری و دریاچه ها، مخازن و برکه ها را آب های ساکن می نامند. نهرها، کانال های طبیعی هستند که رواناب های سطحی و تراوش آب های زیرزمینی حوضه آبریز را جمع آوری می کنند.
در هیدرولوژی، نهرها برمبنای تعداد ریزابه های تشکیل دهنده آنها طبقه بندی می شوند. نهر مرتبه یک، اولین و کوچک ترین ریزابه است که بالادست نهر مرتبه دو قرار دارد. از ادغام حداقل دو نهر مرتبه یک، نهر مرتبه دو تشکیل می شود. نهر مرتبه سه نیز از ادغام حداقل دو نهر مرتبه دو تشکیل می شود. بهمین ترتیب، نهر مرتبه n از ترکیب حداقل دو نهر مرتبه n-1 به وجود می آید. معمولا به نهرهای مرتبه هفت و بزرگ‌تر، رودخانه گفته می شود. رودخانه آمازون، بزرگترین رودخانه جهان،یک نهر مرتبه دوازده است

دبی هر رودخانه در طول سال متغیر است، به طوری که حداکثر آن در مدت پربارش و حداقل آن در مدت هوای خشک جاری است. رودخانه ای که همیشه در آن آب جریان دارد را رودخانه دائمی می نامند و دبی پایه چنین رودخانه ای ممکن است رواناب سطحی یا ذوب برف نباشد، بلکه از تراوش آب زیرزمینی و پساب تصفیه خانه فاضلاب باشد.
رودخانه ای که در مدت هوای خشک بدون آب باشد را رودخانه موقتی ( فصلی ) می نامند. سرعت های نوعی جریان آب در رودخانه ها بین 0/1 و 1/5 m/s، مرتبط با گسترده شیب بستر 0/02 تا 10 درصد است.

مشخصات و ویژگی های حوضه آبریز هر رودخانه تاثیر قابل ملاحظه ای روی دبی و کیفیت آب رودخانه دارد. معمولا در تابستان، با دمای زیاد و دبی کم، شرایط رودخانه بحرانی است و ظرفیت آلاینده پذیری آن به حداقل مقدار می رسد. ظرفیت آلاینده پذیری هر رودخانه، مقدار آلاینده ای است که می تواند بپذیرد، بی آنکه آثار سو بر آبزیان و انسان داشته باشد.

مهم ترین آلاینده های رودخانه ها را پاتوژن ها، مواد معلق، مواد اکسیژن خواه ( عمدتا مواد آلی زیست تخریب پذیر ) و مواد مغذی تشکیل می دهند.
پاتوژن های آب سطحی باعث مشکلات سلامت، از قبیل بیماری های پوستی و دستگاه گوارش می شوند. منشا پاتوژن های آب های سطحی عبارتند از : فاضلاب ها و پساب های تصفیه خانه ها، رواناب های شهری، زه آب های کشاورزی و فضولات حیوانی.

حضور مواد اکسیژن خواه در رودخانه باعث کاهش سطح اکسیژن محلول در پایین دست رودخانه می شود و عمدتا از طریق فاضلاب ها و پساب تصفیه خانه ها، رواناب های شهری و زه آب های کشاورزی وارد رودخانه ها می شود

ورود مواد مغذی، به خصوص نیتروژن و فسفر، در رودخانه ها منجر به رشد فراوان گیاهان آبزی، کاهش Do، کاهش جمعیت ماهیان مطلوب و نهایتا وقوع فرآیند بیش پرورش ( یوتروفیکاسیون ) می شود. تخلیه فاضلاب ها، پساب های تصفیه خانه ها، رواناب های شهری و زه آب های کشاورزی در رودخانه ها و نیز توسعه کشاورزی، جنگل داری و پارک در حریم رودخانه ها، باعث افزایش سطح مواد مغذی در آب می شود.

گسترده غلظت TDS در آب رودخانه های بزرگ بین ۵۹ و ۱۸۲ میلی گرم در لیتر و میانگین جهانی ۱۲۰ میلی گرم در لیتر است.
در حالیکه در رودخانه های کوچک غلظت TDS ممکن است از کمتر از ۵۰ میلی گرم در لیتر تا حدود ۴۰۰۰ میلی گرم در لیتر متغیر باشد.



:: برچسب‌ها: کیفیت آب رودخانه ها,مشخصات آب رودخانه ها ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
پاتوژن ها در آب
یک شنبه 3 مرداد 1400 ساعت 16:44 | بازدید : 12 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

پاتوژن ها در آب

پاتوژن ها ( میکروب های بیماری زا ) پس از ورود به بدن میزبان، با تهاجم و تکثیر در بافت های بدن، ممکن است به بیماری منجر شوند. از نظر بهداشتی، حضور پاتوژن ها در آب آشامیدنی موجب نگرانی انسان است. هر بیماری که پاتوژن عامل آن، از طریق آب آلوده وارد بدن شود را بیماری آب زاد می نامند.
وقتی شبکه آب آشامیدنی شهری به پاتوژنی آلوده شود، ممکن است تعداد زیادی از سکنه شهر را به طور همزمان مبتلا به بیماری کند.

پاتوژن ها در آب، جز گروه میکروب های دگرجازاد به شمار می روند، زیرا در دستگاه گوارش انسان و حیوانات خون گرم فراوان اند و معمولا از طریق فاضلاب ها وارد آب می شوند. وبا،حصبه، اسهال و اسهال خونی از بیماری های آب زاد متداولی اند که هنوز گاهی در کشورهای کمتر توسعه یافته،از طریق آب آشامیدنی آلوده، وقوع آنها همه گیر می شود.

برخی از تک یاختگان نیز جز پاتوژن در آب هستند که عمدتا موجب عفونت روده ای و ناراحتی های گوارشی می شوند. انگل موجودی است که به طور اجباری یا اختیاری در درون یا بر سطح موجود زنده دیگری زندگی می کند و برای ادامه زندگی به میزبان نیاز دارد.
انگل های آب،به طرق مختلف، همچون آشامیدن آب آلوده، خوردن سبزی های آلوده، تماس بدن با آب های کشاورزی و تماس بدن با لجن و خاک آلوده، به انسان منتقل می شوند. هر چند تقریبا بیماری های آب زاد انگلی در کشورهای توسعه یافته مشاهده نمی شوند، ولی هنوز در بسیاری از کشورهای توسعه یافته وجود دارند.
برای نمونه می توان از بیماری های آسکاریوزیس و شیستوزومازیس نام برد، که موجب عفونت های داخلی می شوند.

ویروس ها از ساختار ساده تری نسبت به دیگر موجودات زنده برخوردارند و همه آنها دارای زندگی انگلی بوده و برای حیات به میزبان نیاز دارند.
ویروس ها در خارج از بدن میزبان دارای فعالیت متابولیسمی نیستند، ولی می توانند برای مدتی زنده بمانند.

از ویروس های متداول موجود در فاضلاب، قادر به تولید عفونت داخلی، می توان از گونه های Enteroviruse, calicivirus, rotavirus, adenovirus, hepatitis a virus و hepatitis E virus نام برد.
هپاتیت از بیماری های آب زاد شناخته شده ای است که عوامل آن ویروس های هپاتیت هستند.

 



:: برچسب‌ها: پاتوژن ها در آب,پاتوژن ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
مزیت ازن نسبت به عوامل گندزدایی
شنبه 2 مرداد 1400 ساعت 11:10 | بازدید : 13 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

 

ازن نسبت به کلر و پرتو فرابنفش مزیت هایی دارد:

مثلا اینکه قادر است ترکیبات مختل کننده ی متابولیسم و سایر آلاینده های جزیی مانند فرآورده های دارویی مراقبتی را حذف کند و باعث افزایش اکسیژن محلول در پساب شود.

از میان سه فناوری تثبیت شده، ازن در تصفیه ی فاضلاب کمتر به کار رفته است . در نتیجه در برخی زمینه ها مانند بازدهی گندزدایی، اثر ازن بر پارامترهای کیفی پساب و راهبری آن خلا اطلاعاتی وجود دارد.

 

  • موثر بودن ازن در غیرفعال نمودن برخی از پاتوژن های خاص موجود در پساب ( مانند کیست تک یاخته و نماتودها )
  • تاثیر کیفیت پساب بر بازدهی گندزدایی وطراحی
  • پارامترهای مهم در غیرفعال نمودن پاتوژن ها و کنترل فرآیند ( غلظت ازن، زمان تماس و دز ازن منتقل شده)
  • احتمال رشد مجدد پاتوژن ها بعد از ازناسیون
  • مکانیسم واکنش و سرنوشت ترکیبات واسطه و فرآورده های جانبی گندزدایی
  • سمیت نسبی ترکیبات ناشی از ازناسیون فاضلاب
مزیت استفاده از ازن بجای کلر
  • صرفه جویی در هزینه ها
  • حذف کارکرد کربن فعال
  • حذف کاربرد پرمنگنات پتاسیم
  • کاهش 29 درصد در مصرف کلر
  • بهبود در انعقاد و ته نشینی با مصرف زاج
  • بهبود در کیفیت آب صافی ها
  • کاهش در مصرف آب شستشوی صافی ها


:: برچسب‌ها: مزیت ازن نسبت به کلر,مزیت ازن نسبت به پرتو فرابنفش,ازن,ازن ژنراتور,ازن ساز ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تصفیه شیمیایی
سه شنبه 29 تير 1400 ساعت 16:1 | بازدید : 12 | نوشته ‌شده به دست palood | ( نظرات )

 

تصفیه شیمیایی فاضلاب ( انعقاد شیمیایی فاضلاب )

اساس کار در تصفیه شیمیایی فاضلاب بر کاربرد مواد شیمیایی در تصفیه فاضلاب است. در تصفیه خانه های فاضلاب مواد شیمیایی مانند کلروفریک و انواع مختلف پلیمرها را برای تاثیر گذاشتن روی مواد خارجی نامحلول و کلوییدی و یا مواد محلول در فاضلاب به کار می برند.

 

در روش های شیمیایی فرآیند جداسازی یا تبدیل مواد آلاینده با افزودن مواد شیمیایی انجام می شود. پیچیدگی در این فرآیندها به مراتب بیش از روش های فیزیکی است. همین پیچیدگی سبب دشواری نسبی در بهره برداری از روش های شیمیایی می شود, از این رو تا حد امکان سعی می شود که کمتر از روش های شیمیایی در سیستم تصفیه استفاده شود.

بعلاوه هزینه ی خرید و نگهداری مواد شیمیایی مورد نیاز در برخی موارد, مانع بزرگی در کاربرد فرآیندهای شیمیایی است.

مهم ترین روش های شیمیایی

تصفیه شیمیایی فاضلاب ها در طی چند دهه ی اخیر, مورد توجه قرار گرفت ولی به دلیل هزینه ی زیاد, استفاده ی چندانی از آن نشد, ولی با پیشرفت و تکامل بیشتر و تعیین شاخص های بالاتر در حوزه ی استاندار فاضلاب خروجی, در بیشتر موارد تصفیه شیمیایی ضروری بنظر می رسد.

 

بطور کلی, به استثنای ضدعفونی کردن, در تصفیه شیمیایی فاضلاب ها از منغقدکننده هایی مانند آهک, آلومینیوم, نمک های فریک یا پلی الکترولیت های مصنوعی استفاده می شود که باعث ایجاد شرایطی مناسب برای چسبیدن ذرات, بزرگ تر شدن آن ها و به آسانی ته نشین شدنشان می شود.

در این روش, ترکیبات آهک, آلومینیوم و نمک های فریک به میزان بسیار زیادی به کار می رود. همچنین از گاز کلر برای تبدیل نیتروژن آمونیاکی به گاز نیتروژن استفاده می شود که غیر محلول است و از آب خارج می شود.

فرآیندهای شیمیایی

  1. خنثی سازی

    خنثی سازی در برخی از قسمت های تصفیه خانه کاربرد دارد. از جمله قبل از تخلیه ی آب تصفیه شده به محیط زیست, چرا که حیات موجودات آبزی به شدت نسبت به هر گونه تغییر PH ( هر چند ناچیز ) محیط, چه بالاتر و چه پایین تر از عدد ۷ وابسته است. همچنین قبل از شروع تصفیه بیولوژیکی, میزان PH محیط بین 6/5-8/5 تنظیم می شود تا حیات بیولوژیکی محتویات فاضلاب را تضمین کند. در این روش عمل خنثی سازی را با افزودن اسید یا باز به جریان قلیایی یا اسیدی فاضلاب می توان انجام داد.

  2. اکسیداسیون

    در برخی موارد برای تجزیه و یا تغییر فرم شیمیایی مواد به کار برده می شود. از مثال های بسیار معروف در این مورد, اکسیداسیون سیانور ( با هدف تجزیه ی سیانور ) است که کاربرد وسیعی در تصفیه فاضلاب های آبکاری دارد. اکسیداسیون سیانور در شرایط قلیایی و با استفاده از مواد اکسید کننده ی قوی مثل کلر و یا ازن انجام می شود و در این واکنش, سیانور تبدیل به سیانات شده و در مرحله ی بعد سیانات نیز تجزیه و به طور کامل حذف می شود. این فرآیند به طور معمول در پساب های سیانوری کاربرد زیادی دارد.

     
  3. احیا

    برای تبدیل کروم شش ظرفیتی به کروم سه ظرفیتی به کار برده می شود. در صنایع فلزی از اسید کرومیک و یا ترکیبات دیگر کروم برای حفاظت از فلز در برابر خوردگی استفاده می شود. برای جداسازی کروم شش ظرفیتی باید ابتدا آن را تبدیل به کروم سه ظرفیتی کرد. این عمل با افزودن مواد احیا کننده ی قوی مانند اکسید گوگرد و یا احیا کننده هایی مثل بی سولفیت سدیم در شرایط اسیدی انجام می گیرد.

  4. تعویض یون

    فرآیند تبادل یونی یکی از شکل های پدیده ی جذب سطحی است که در آن فاضلاب در تماس با جاذب قرار می گیرد. طی این تماس برخی از اجزای موجود در فاضلاب جذب جاذب شده و از پساب جدا می شوند. فرآیند تبادل یونی, فرآیندی برگشت پذیر است که طی آن یون های خارجی موجود در آب جذب گروه های عاملی قرار گرفته و روی شبکه پلیمری ( جاذب ) می چرخند و بدین ترتیب هر گونه ناخلصی یونی آب برطرف می شود. پس از اشباع شدن گروه های عاملی, سیستم تحت عملیات بازیابی و شست و شوی شیمیایی قرار می گیرد و مجددا از آن استفاده می شود. از سیستم های تبادل یونی به دو منظور سختی گیری و همچنین تولید آب با خلوص بالاتر استفاده می شود.



:: برچسب‌ها: تصفیه شیمیایی,تصفیه شیمیایی فاضلاب,انعقاد شیمیایی ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0